En tragedi med flera bottnar

”Bakom den jihadistiska terrorn står en fascistoid idéströmning och en våldsförhärligande praktik – sådana företeelser kan inget samhälle vaccinera sig ifrån. Men det står också klart att dessa terrorgrupper göds av reellt existerande orättvisor”, skriver Toivo Jokkala i en kommentar till tisdagens terrorattacker i Bryssel.

Utrikeskommentar
Sörjande människor samlades efter attentaten på tisdagen vid Place de la Bourse i centrala Bryssel.
Foto: Martin Meissner/TT

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen skedde två explosioner i avgångshallen på Zaventemflygplatsen utanför Bryssel. Drygt en timme senare, klockan 9.15, inträffade ytterligare en explosion, nu i centrala Bryssel. Bomben hade enligt vittnens uppgifter placerats på ett tunnelbanetåg.

Över 30 personer har i skrivande stund dött till följd av attentaten, och åter igen tyder det mesta på att det är jihadistiska terrorister som ligger bakom.

Det är nästan mer anmärkningsvärt att EU- och Natohuvudstaden, med dess många djupt symbolladdade europeiska maktinstitutioner, under så lång tid varit förskonad från den här typen av dåd.

Oavsett vad som kommer att uppdagas den närmsta tiden framstår det inte som en slump att det är i Bryssel bomberna nu smällt. Det är nästan mer anmärkningsvärt att EU- och Natohuvudstaden, med dess många djupt symbolladdade europeiska maktinstitutioner, under så lång tid varit förskonad från den här typen av dåd.

Det gör inte tragedin mindre. Det är en tragedi för offren och en tragedi för det europeiska samhällsklimatet – där såväl rädslan som migrantfientligheten redan är alltför djupt inborrade.

Det står också klart att dessa terrorgrupper göds av reellt existerande orättvisor

Bakom den jihadistiska terrorn står en fascistoid idéströmning och en våldsförhärligande praktik – sådana företeelser kan inget samhälle vaccinera sig ifrån. Men det står också klart att dessa terrorgrupper göds av reellt existerande orättvisor – såväl i de europeiska storstädernas förortsområden som i storpolitiken.

Och så länge västvärldens regeringar politiskt och militärt engagerar sig i det strategiska maktspelet i Mellanöstern kommer de europeiska länderna att fortsätta bli skådeplatser för den här typen av dåd.