”Ingen har tagits in på förhör”

Det har nu gått drygt två veckor sedan medlemmar i SMR slog ned en man i Åkersberga. Misshandeln dokumenterades både på bild och film, material som polisen har tillgång till. Men polisen är ännu ovetande om vilka de inblandade är. Det trots att informationen finns att inhämta bara en googling bort.

Inrikes
Vänstergruppen Antifascistisk Aktion hängde ut nazisterna som var med i Åkersberga på sin sajt. Polisen säger sig inte ha tagit del av materialet.

Det var lördagen den 7 mars som en 55-årig man blev nedslagen i Åkersberga norr om Stockholm i samband med att nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, SMR, manifesterade och delade ut flygblad.

Misshandeln ägde rum mitt på ljusa dagen utanför ett köpcentrum där flera förbipasserande blev vittnen till hur flera av nazisterna gav sig på mannen, sparkade, slog och hoppade på hans huvud.

Arbetaren kunde redan efter ett par dagar identifiera samtliga SMR-aktivister som deltog vid manifestationen utifrån vittnens bilder och den dokumentation  som SMR själva lagt ut på sin sajt Nordfront, en sida som polisen inte lyckades komma in på från sina arbetsdatorer.

Nu har även Antifascistisk Aktion, AFA, identifierat fem av nazisterna, och gått ett steg längre genom att hänga ut dem med namn och bild på sin hemsida. Arbetaren kan konstatera att uppgifterna om vilka personerna är stämmer överens med vad vi själva tidigare kunnat få fram.

Men polisen arbetar ännu på att komma fram till vilka gärningsmännen är.

– Vi har inte delgett någon misstanke om brott, och inte heller tagit in några på förhör. Utredningsläget i övrigt är att vi har ett bra bildmaterial och att vi har gjort några kompletterande förhör med vittnen, säger Christer Sandström, informationsansvarig vid Roslagspolisen till Arbetaren på tisdagsförmiddagen.

Det autonoma nätverket Antifascistisk aktion har hängt ut fem av de nazister som var med i Åkersberga med namn och bild på sin hemsida. Har ni tagit del av den informationen?

– Det kan jag inte svara på.

Varför tar det så långt tid för polisen att identifiera misstänkta gärningsmän när andra lyckats göra det?

– Jag tror inte att det är så lång tid. Det är klart att en del tycker det. Men vi vill ha ett bra underlag innan vi går vidare med det här.

Förundersökningen leds nu av åklagare Jenny Karlsson vid Norrorts åklagarkammare. Hon säger sig än så länge inte kunna ge någon information utöver vad Christer Sandstöm gjort. Hon har inte tagit del av den information AFA lagt ut på sin hemsida.

–  Nej, det känner jag inte till. Vi måste sköta undersökningen på vårt sätt. Mer än så kan jag inte säga eftersom det råder förundersökningssekretess, säger hon.