Inrikes

Ökad utslagning – ett politiskt svek

Antalet sjuka personer är högre i dag än det var innan 2008, då de nya reglerna började gälla. Foto: Snezana Vucetic Bohm

Sjuktalen har ökat sedan höger­regeringens hårdare regler inom sjukförsäkringen infördes 2008. Samtidigt visar en ny rapport från LO att allt fler svenskar är missnöjda med regeringens reformer på sjukförsäkringsområdet.

När den borgerliga alliansregeringen valde att införa de nya sjukreglerna för drygt sex år sedan var tanken, enligt dem själva, att minska ”utanförskapet”. Att människor snabbare skulle kunna återgå till arbete efter sjukdom och inte fastna i långdragna sjukskrivningar. Det talades om att man i Sverige under en längre tid överutnyttjat sjukförsäkringen och att en reform därför var nödvändig för att komma till rätta med problemet.

I stället blev det tvärtom. Antalet sjuka personer i dag är högre än det var innan 2008, då de nya reglerna började gälla. Enligt den senaste statistiken från april tidigare i år har 86 000 personer utförsäkrats från sjukförsäkringen sedan de nya bestämmelserna infördes.

Det var två år efter riksdagsvalet 2006 som den borgerliga alliansregeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt, M, vid rodret påbörjade arbetet med att reformera sjukförsäkringen och en rad nya och tuffare regler infördes.

Bland annat sänktes taket i sjukförsäkringarna och samhällets resurser för rehabilitering minskades kraftigt. En regel infördes om att det efter 90 dagar ska prövas om det finns andra arbetsuppgifter som den sjukskrivne kan ta hos sin arbetsköpare. Finns dessa uppgifter och Försäkringskassan anser det möjligt att börja jobba med dem försvinner också rätten till ersättning från sjukförsäkringen.

Efter 180 dagar ska du som sjukskriven vara beredd att ta andra jobb som Försäkringskassan anser dig tillräckligt frisk för att kunna utföra. Vid ett år sänks annars ersättningen till 75 procent om du fortfarande inte anses frisk nog att jobba och vid den bortre tidsgränsen på sammanlagt 2,5 år försvinner möjligheten, med få undantag, till sjukpenning och den sjukskrivne blir utförsäkrad och hamnar i stället i något av arbetsförmedlingens program eller tvingas söka hjälp via de sociala myndigheterna.

De nya reglerna upplevs av många sjukskrivna som väldigt påfrestande och har dessutom gjort att allt fler hamnar i stora ekonomiska besvär. 16 000 personer har hittills hamnat utanför de olika trygghetssystemen enligt den nya LO-rapporten Feltänkt och felgjort, vitbok om sjukförsäkringen. Ingen tycks i dag veta hur dessa människor lyckas försörja sig.

Kjell Rautio är utredare på LO:s arbetslivsenhet och en av dem som jobbat med den nya rapporten. Han säger till Arbetaren att regeringens reformer gynnat arbetsköparna samtidigt som de sjuka fått det betydligt tuffare.
– Det är en rakt igenom ideologisk tolkning som ligger bakom det här. Från 1997 till 2002 ökade sjuktalen och från borgerligt håll sade man att det till största delen berodde på att många människor saknade arbetsvilja och med den analysen var det naturligtvis logiskt för alliansen att skruva åt reglerna när de kom till makten, säger Kjell Rautio.

Samtidigt pekar mycket av forskningen som gjorts inom området på att orsaken till att sjuktalen steg i slutet av 1990-talet knappast var minskad arbetsvilja. Antalet personer som sjukskrev sig blev nämligen inte fler, men sjukskrivningarna blev däremot längre. Något som forskare menade berodde på en mer slimmad arbetsmarknad inom framför allt vård, skola och omsorg där de flesta sjukskrivna arbetade. En annan anledning, som Kjell Rautio pekar på, är att en stor del av rehabiliteringssystemet inom arbetsmarknaden kraschade i och med krisen på 1990-talet.
Björn Johnson är universitetslektor och docent i socialt arbete vid Malmö högskola och gav 2010 ut den uppmärksammade boken Kampen om sjukfrånvaron. Han menar att den borgerliga regeringen byggt nästan hela sin sjukförsäkringspolitik på felaktiga beslutsunderlag.
– Väldigt mycket av de här reglerna är byggda på myter och missförstånd, säger han till Arbetaren.
Precis som många andra forskare menar Björn Johnson att dagens system är dysfunktionellt. Enligt honom är det konstigt att frågan inte hamnat högre på agendan inför valet.
– Massor av sjuka människor som saknar arbetsförmåga hamnar mellan stolarna i dag och tvingas förlita sig på socialbidrag eller gå till släktingar för hjälp, säger han.

Tror du det kan bli någon förändring efter valet, med en eventuell ny regering?
– Både Socialdemokraterna, Miljöpartiet och vänstern har ju sagt att de vill förändra det nuvarande systemet. Men frågan är i sådana fall när det sker. Socialdemokraterna verkar ju livrädda för att framstå som något slags bidragsparti som de ibland anklagas för att vara av alliansen. Så jag litar inte riktigt på dem där.
LO vill att regeringen, oavsett färg, efter valet tar tag i frågan för de sjukskrivna och utförsäkrade.
– Rehabiliteringen måste byggas ut. Alla ska ha rätt till en kvalitetssäkrad företagshälsovård, säger Kjell Rautio.
Han menar också att både den nuvarande alliansregeringen och den tidigare socialdemokratiska regeringen är ansvariga för hur systemet ser ut i dag.
– Men det är bara Socialdemokraterna som visat lite självkritik, alliansen tycks totalt ointresserade av det här.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga