Utrikes

Läkare i Italien vill inte utföra abort

Nunnor med plakatet Abort är våld demonstrerar i Rom. Foto: Riccardo de Luca/TT

Nästan 70 procent av Italiens läkare vägrar utföra aborter, med hänvisning till en så kallad samvetsklausul. Det visar siffror från landets hälsovårdsmyndigheter. Nu kritiseras Italien av Europarådets kommitté för sociala rättigheter.

Europeiska kommittén för sociala rättigheter slog i mars fast att de italienska myndigheterna måste se till att kvinnors rätt till abort garanteras. Beslutet kom efter en anmälan mot Italien som lämnats in av International Planned Parenthood Federation European Network, IPPF.

– Situationen i Italien oroar oss verkligen, och det var skälet till att vi lämnade in en anmälan, säger Irene Donadio, vid IPPF.

Hon menar att den italienska abortlagen är bra. Problemet är hur den tillämpas.

– Vi medger att rätten att vägra utföra abort är inskriven i lagen, men kvinnors rätt att få tillgång till en hjälp som är legal och fundamental för deras hälsa måste också respekteras, säger hon.

Enligt IPPF utgör det stora antalet läkare som vägrar utföra aborter det största hindret för kvinnor som vill avsluta en oönskad graviditet. ­
I sin anmälan till Europarådet påpekade organisationen att kvinnor ofta möts av ändlösa väntetider och godtyckliga besked om inställda ingrepp. IPPF listade även ett stort antal fall där italienska kvinnor tvingats resa långt inom landet – ­eller utomlands – för att få sin rätt till abort tillgodosedd.

I sitt svar till Europarådets kommitté för sociala rättigheter hävdar italienska hälsovårdsdepartementet att antalet aborter i landet har minskat kraftigt på senare år. Och med hänvisning till detta avvisas argumentet att det stora antalet läkare som vägrar utföra aborter ”skulle utgöra ett hinder för möjligheten att få en graviditet avbruten”.

Det italienska departementet nämner dock inget om de stora skillnader som finns i olika delar av landet. I den sydliga provinsen Basilicata vägrar över 85 procent av läkarna att utföra aborter, medan siffran ligger på nästan 82 procent på Sicilien.

– Situationen är över lag värst i syd, men även i Lombardiet i norr är problemen allvarliga, säger Silvana Agatone, ordförande för Fria italienska gynekologförbundet för tillämpning av lag 194, Laiga.

Organisationens namn är en hänvisning till den lag som reglerar aborträtten i Italien. Laiga har presenterat en lista på 45 sjukhus i landet som inte genomför aborter, trots att de har en gynekologmottagning. Därmed åsidosätter dessa sjukhus artikel 9 i landets abortlag, vilken slår fast att landets sjukhus ska kunna garantera detta.

Trots lagstiftningen så förekommer det fortfarande illegala aborter i Italien, enligt Massimo Srebot, chef för gynekologikliniken vid sjukhuset Lotti i regionen Toscana.

– Kvinnor som stöter på problem på de allmänna sjukhusen söker upp alternativa vägar där läkare mot betalning är beredda att iscensätta spontana aborter, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga