Inrikes

Fascist förnekar nazism

Gruvbolaget Wiking Minerals styrelseordförande Daniel Friberg förnekar uppgifterna att han skulle ha varit en av personerna bakom den nazistiska tidningen Nordland i mitten av 1990-talet. Till Arbetaren säger han att det rör sig om absurda anklagelser.

I förra veckans nummer kunde ­Arbetaren avslöja att tongivande fascister valts in i styrelsen för gruvutvecklingsbolaget Wiking Mine­ral AB. En av dem är Daniel Friberg, som bland annat driver det högerradikala bokförlaget Arktos. Enligt källor till tidningen ska han även ha varit en av personerna bakom den nynazistiska tidningen Nordlands nyhetsbrev Frihetsbrevet från 1997.

Daniel Friberg själv säger dock att anklagelserna är falska och hänvisar bland annat till sin ringa ålder vid tillfället då tidningen började ges ut.

– Jag var 17, 18 år då och jag prenumererade, men jag kände inte till någon av personerna bakom Nordland på den tiden, säger Daniel Friberg till Arbetaren dagen efter att artikeln om Wiking Minerals nya styrelse publicerats på nätet.

Du är ju bland annat dömd för vapenbrott 1996. Är det inte lite konstigt att hävda att du skulle vara för ung för att kunna ligga bakom ett nyhetsbrev?

– Då var jag nyss fyllda 18 år och det där är två helt separata saker. Att vara redaktör för en tidning eller ett nyhetsbrev fordrar ett intellektuellt arbete, och jag var inte särskilt ideologiskt medveten vid den åldern.

Däremot förnekar han inte sin inblandning i tidningen Framtid som han var med och startade, och för vars innehåll han åtalades för hets mot folkgrupp, ett åtal som ­sedan lades ned.

Förutom Daniel Friberg återfinns bland annat Sverigedemokraternas före detta kanslichef i riks­dagen, Mikael Valtersson, i den nya styrelsen för Wiking Mineral.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984