Inrikes

Registerskandalen: Tagna på bar gärning

Kan hålla sig för skratt. Skånepolisen höll presskonferens om registret över romer med 4 000 namn. Foto: Scanpix

Drygt 4 000 romer har olagligt registrerats av den svenska polisen. Nyheten som avslöjades av Dagens Nyheter i måndags har väckt starka reaktioner både i Sverige och utomlands. Nu kräver flera politiker kraftiga åtgärder samtidigt som företrädare för romska organisationer talar om djup sorg och havererat förtroende för polisen.

– För många romer i Sverige är det fruktansvärda sår som rivs upp. Jag satt i telefonen hela måndagen med folk som hörde av sig. De var chockade, förtvivlade.

Det säger Stefano Kuzhicov, som är ordförande i Riksförbundet Romer i Europa, till Arbetaren.

Registren som hittills avslöjats innehåller tusentals namn, många av dessa är barn och vissa så unga som två år.

Skånepolisen själva förnekade till en början att det skulle finnas ett register men tvingades snart backa och skyllde då i  stället på ­enskilda medarbetare innan de slut­ligen erkände den omfattande registreringen.

Enligt en före detta polis som Aftonbladet har talat med kände polisledningen i Skåne dessutom mycket väl till registreringen, vilken ska ha pågått sedan 2005, och han beskriver den som sanktionerad uppifrån.

För Stefano Kuzhicov kom dock avslöjandet inte som en chock. I  stället beskriver han nyheten snarare som en sorts lättnad över att något han misstänkt länge äntligen kommit ut.

– Mina misstankar har alltid funnits. Om du bara visste hur många romer, när de haft kontakt med polisen, som frågats ut om sina vänner och fått titta på bilder för att se om det är någon de känner igen, säger han.

Nyheten om registren, som polisen kallar för ”analysfiler”, spreds snabbt över världen och redan ­under måndagseftermiddagen gick det att läsa om den svenska polisen i flera internationella medier. Bland annat uttryckte Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muiznieks, stark kritik.

– Det är oroväckande att det i 2010-talets Europa finns en polismyndighet i ett demokratiskt land som ägnar sig åt etnisk profilering, sade han i en intervju med Dagens Nyheter.

– Svenska staten har med det här registret bidragit till att ytter­ligare alienera både romer och ­andra minoriteter från det svenska samhället, tillade han.

Nils Muiznieks uppmanar nu den svenska regeringen att utreda vad som skett, samt att omedelbart ­radera registren.

Men för dem som drabbats, eller ännu inte vet om de förkommer i några register, är såren efter av­slöjandet svåra att läka, förklarar Stefano Kuzhicov för Arbetaren.

– Många romer har rötterna i Sverige sedan flera hundra år tillbaka och har genomlidit fruktansvärda saker genom historien. Det som nu kommer upp gör att ett ­redan skadat förtroende för polis och myndigheter sjunker till absoluta botten.

Sunita Memetovic sitter med i regeringens referensgrupp om romsk integrering och studerar även juridik vid Uppsala universitet. Hon har länge arbetat med ett projekt som syftar till att höja studiemotivationen bland romska ungdomar och säger till Arbetaren att hon är chockad över polisens agerande.

– Det väcker starka känslor om hur det var under andra världskriget då nazisterna samlade information om judar och romer, säger hon. 

– Att vi har det så här i Sverige 2013 är ingenting annat än skamligt och fruktansvärt. Det här är ett stort bakslag och visar återigen på att det finns en speciell hållning från myndigheter mot romer. Vi måste få svar på varför vi gång på gång blir behandlade så här. 

Stefano Kuzhicov vill nu samla företrädare för romska organisationer runt om i Sverige för ett möte om hur de ska gå vidare. Han upplever dock att stödet från allmän­heten varit stort sedan nyheten avslöjades tidigt i måndags morse och säger att han gläds över det.

– Men vi vill träffa ansvariga politiker som justitieminister Beatrice Ask för att få svar om hur de kommer att gå till botten med det här, säger han.

Däremot vill han vänta med att kräva ansvariga i Skånepolisens avgång.

– Det överlåter jag åt politikerna som kan lagarna bättre. Men som sagt, förtroendet är nere på absoluta botten just och vi är många som känner att nu får det vara nog.

En av de politiker som reagerat hårdast på avslöjandet om registren är Folkpartiets riksdagsledamot Roger Haddad, som även sitter med i Rikspolisstyrelsens styrelse. ”Efter polisledningens förklaring, eller snarare bortförklaring, kring registrets syfte, finns det bara ett krav och det är att polisledningen i Skåne måste lämna sina uppdrag”, skriver han i ett pressmeddelande.

När Arbetaren når Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson Lena Olsson är hon fortfarande chockad.

– Sådant här ska naturligtvis aldrig accepteras och strider mot flera lagar. Jag bara gapade när jag hörde om det. Nu måste vi få alla korten på bordet för att se hur högt upp det här är sanktionerat. Vi i Vänsterpartiet anser att det är så pass allvarliga uppgifter att justitieminister Beatrice Ask bör komma till justitieutskottet och tala om vilka åtgärder hon avser att vidta.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984