Facket i världen

Strejk för högre löner på Amazon i Tyskland

Anställda är i strejk utan för Amazons byggnad i Leipzig, den 14 maj. Foto: Jens Meyer/Scanpix

Arbetare på storföretaget Amazon gick i måndags ut i strejk för bättre lön och arbetsförmåner. Det här är den andra strejken den senaste månaden och strejken kommer att fortsätta tills Amazon hörsammar kraven, uppger facket.

I måndags uppmanade det tyska fackförbundet Verdi sina arbetare vid Amazons arbetsplats i Leipzig att avbryta sitt arbete och gå ut i strejk. Fackförbundet vill att lönerna ska regleras efter detaljhandeln och postorderbranschen, och inte efter logistikbranschen, vilket nu är fallet.

Verdi, som organiserar 5300 av Amazons 9000 anställda i Tyskland, uppger till Deutsche Welle att Amazon inte heller betalar ut någon julbonus, och att den övertidsersättningen bara gäller efter midnatt och inte under helger eller storhelger.

– Amazon har inte kollektivavtal för handelssektorn och därför betalar de inte ut semesterersättning och årsinkomsten ligger bara på 9000 euro. De anställda jobbar under hög press och är ständigt kontrollerade, skriver Verdis presstalesperson Christiane Scheller i ett mejl till Arbetaren.

Christiane Scheller skriver också att strejken kommer att pågå tills de anställda har fått i genom sina krav.

För ungefär två veckor sedan gick personal från Amazons logistikavdelningar i Leipzig och Bad Hersfeld ut i strejk för första gången i tyska Amazons historia.

Verdi kräver att ingångslönen ska öka från 9,30 till 10,66 euro, cirka 90 svenska kronor, i timmen. I Bad Hersfeld vill facket att lönen ska gå upp till 12,18 euro i timmen till skillnad från vad den är idag, 9,83 euro, enligt Reuters.

– Amazon ville inte gå med på kollektivavtal för handelssektorn, så Verdi bröt samtalen med ledningen. De anställda protesterade genom en strejkröstning där 96,7 procent i Bad Hersfeld och 97 procent i Leipzig ville få i genom kraven, uppger Christiane Scheller.

Amazon är världsledande inom handeln på nätet och Tyskland är företagets näst största marknad efter USA. I februari rapporterade Arbetaren om att Amazon hade anlitat vaktbolaget Hess Security med påstådda kopplingar till nazistgrupper. E-handelsjätten hade då tillfälligt anställt 5000 personer, de flesta utländska, för att klara av julruschen. Arbetarna inhystes på lågbudgethotell som vaktades av Hess Security. Vissa blev visiterade efter frukosten för att kontrollera att de inte har tagit med extra bröd. En kvinna blev vräkt för att hon hade torkat sina kläder på ett element. Amazon kritiserades hårt efter att tv-bolaget ARD sänt en dokumentär om de anställdas förhållanden.

– Nu är julsäsongen över och det är bara några få kontraktsanställda kvar. Frågan är, vad kommer Amazon att göra nästa jul? Har de lärt sig att de är ansvariga för kontraktsanställda och deras boenden – ja eller nej? skriver Christiane Scheller.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga