Vi ska inte begå samma misstag

Krönika
Kjell Vänerbo är mångsysslare och krönikör på Sista ordet.

Grattis Sverige! I idrott, lek och spel är vi inget vidare, men vi håller på att slå världs­rekord i dumhet. Trots att vi vet vad som händer när man säljer ut statliga företag, det är bara att titta tillbaka några år på Maggie Thatchers Storbritannien, så gör vi nu om samma misstag. Bara 30 år senare. Där skedde två stora tågolyckor i slutet av 1990-talet där båda berodde på att det var för dyrt med ATP, Automatic Train Protection, ett system som automatiskt stoppar tåg som passerar en stoppsignal. I olyckan vid Ladbroke Grove omkom 31 personer, och 520 skadades. Samhällsekonomiskt katastrofalt, men vem bryr sig?

Trots att vi såg vad som hände med politiken i Danmark när ett litet skitigt borgerligt parti började rida på populist­hästen följer nu samtliga allianspartier i Danmarks fotspår. Frågan är hur många av dem som klarar av att klamra sig kvar nästa val, både C och KD hänger på gärdsgårn, och M skickar fram Tobias Billström. Vad har S att sätta emot? Med Reva (Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete) satsar även gränspolisen på att sätta dit alla papperslösa som plankar eller går mot röd gubbe. Detta görs genom att man tar alla som ser ”osvenska” ut. Kanske inte så rättssäkert, rasprofilering någon? – men säkert effektivt. Nu ska samtliga poliser lära sig detta.
 

Trots att vi haft en, nej, två, lasermän, lär vi oss inget av varken det eller det som hände i Utöya för snart två år sen. Att föra en invandrarfientlig politik verkar ha blivit en gren i Europamästerskapen. I Norge finns Carl I Hagens galningar, och vi har numera SD. Så snart de andra politiska partierna anpassar sin retorik till främlingsfientligheten, växer skaran av högertokar. Hur många kommer att få sätta livet till i Sverige innan vi fattar att det är högern som är farlig, inte vänstern? Varför är vi så rädda för spöken? 

För trettiotalet år sedan var det kris i Europa. Arbetslösheten gick genom taket, och det kravallades för det dagliga brödet. Precis det som händer i södra Europa i dag. Än så länge mest i Grekland, men Cypern är på god väg och Spanien har legat i startgroparna en massa år. Detta samtidigt som vår regering ser till att fler blir både utan jobb och pengar. Tror fan att SD växer, speciellt som sossarna kör en Kommunal och bara ber om att bli våldtagna och skändade, under glada tillrop dessutom.


Nä, ska vi i stället enas
om att inte begå samma misstag som andra begått? Kanske rent av lära oss av historien. Nutidshistorien. Ser vi poliser som stoppar ”osvenskar” så lägger vi oss i, vi frågar vad de sysslar med. Säger de då att de bara lyder order, så upplyser vi om att det var ett argument som inte fungerade i Nürnberg­rättegångarna ens. Så snart någon ens antyder en rasistisk åsikt, hugg direkt. Mot är bra!