Debatt

Reinfeldt måste stå upp för mänskliga rättigheter

Mapuche Weichafes patrullerar i Temucicui. Chile utnyttjar en av Augusto Pinochet instiftad antiterroristlag för att kontrollera Mapucheindianer som bränt farmer och ockuperat land. Bilden från november 2009. Foto: Francisco Negroni / SCANPIX

I helgen möter statsminister Fredrik Reinfeldt Europas och Latinamerikas statschefer i Chile, i ett toppmöte mellan EU och den latinamerikanska organisationen Celac. På Reinfeldts agenda står bland annat frihandel och mänskliga rättigheter. Reinfeldt måste kräva att mänskliga rättigheter tillgodoses och att FN:s deklaration om ursprungsfolks rättigheter följs innan något handelsavtal skrivs under, menar Rebecka Jalvemyr på Latinamerikagrupperna.

Södra Chile brinner. Det är de multinationella skogsföretagens framfart som satt landet i brand. Land som historiskt sett tillhör ursprungsfolket mapuche, men som nu föder de redan rikas munnar. Ena dagen brinner ett hus. Två människor omkommer. Regerin­gen talar om terroristerna som till varje pris måste stoppas, de skickar specialstyrkor till Araucaníregionen för att kontrollera fordon som passerar på motorvägen. För att hitta terroristerna. En annan dag brinner en lastbil. På nyheterna säger regeringens representanter att det är terrorister som ligger bakom. Att de måste stoppas. De syftar på de människor tillhörande mapuchefoket som kräver att deras rättigheter ska respekteras. De vill döma dem med den antiterroristlag som diktatorn Augusto Pinochet införde, med anonyma vittnen i militärdomstol som inte sällan utdömer fängelse på livstid. De vill tysta dem för gott. Chiles regering struntar i Amnestys och andra människorätts­organisationers ständiga påtryckningar.

I mars förra året beslutade sig sockerrörsföretaget Chabil Utzaj i Guatemala för att utvidga sin verksamhet. För att kunna utöka behövde de mark och för att få tillgång till mark behövde de flytta på människor. Omkring 700 familjer avhystes från sina hem med våld. Majoriteten var småbrukare tillhörande ursprungsfolket maya q’echi. Sedan sattes de enkla hem de strävsamt kämpat för att upprätthålla i lågor.

I dag, nästan ett helt år senare, bor de vräkta familjerna fortfarande i tillfälliga bostäder. På den mark som de avhysta familjerna varit beroende av för sin försörjning tidigare växer i dag sockerrör, som i Europa förvandlas till argobränslet etanol. Det är i ropet nu. Sverige är en av importörerna och under 2011 importerade vi närmare nio miljoner liter etanol från råvaror med ursprung i just Guatemala. I början av december 2012 godkände EU-parlamentet frihandelsavtal med Centralamerika, samt med Colombia och Peru. Avtalen innebär slopad tullavgift på exempelvis palmolja och sockerrör, grödor som används till etanol. Det väntas leda till ökad produktion och export av dessa grödor. Om Reinfeldt och övriga statschefer kräver att mänskliga rättigheter ska tillgodoses och att FN:s deklaration om ursprungsfolks rättigheter ska följas, innan handelsavtal skrivs under, kan situationer som dessa undvikas. Nu har du chansen Fredrik Reinfeldt – ta den!

 

Rebecka Jalvemyr är vice ordförande i Latinamerikagrupperna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984