Inrikes

McDonaldschefer sålde anställningar

McDonalds i Sverige sade 2010 att man tjänat 140 miljoner kronor på sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. Här äter statsminister Reinfeldt på McDonalds i Södertälje. Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX

Chefer på McDonalds misstänks ha sålt arbetstillstånd för hundratusentals kronor. Pengarna har betalats av utländska arbetare i förhoppning om att arbetet ska kunna leda till ­uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är att jämföra med de kriminella nätverk som tjänar pengar på flyktingsmuggling, säger Therese Guovelin, vice ordförande i ­Hotell- och restaurangfacket, HRF, till Arbetaren.

Det är tidningen Expressen som avslöjat hur två chefer på McDonalds i Stockholm misstänks för att ha sålt arbetserbjudanden till människor utanför Sverige. När de sedan kommit till Stockholm för att arbeta har de tvingats betala mellan 3  000 och 11  000 kronor varje månad för fortsatt anställning.

HRF misstänker att metoden är vanlig bland arbetsköpare inom hotell- och restaurangbranschen. Therese Guovelin säger att människor som betalar för sina anställningskontrakt ofta blir utnyttjade på flera sätt.

– De här personerna hamnar ju i ett otroligt underläge mot sina arbetsgivare. Om de protesterar mot dåliga arbetsförhållanden riskerar de att bli av med sina jobb och därmed utvisade från Sverige. Jag tycker att det är oerhört upprörande, säger hon.

Även SAC Syndikalisternas gene­ralsekreterare Liv Marend är upprörd över nyheten.

– Det är oacceptabelt och ett helt sjukt sätt att utnyttja människor. Men tyvärr är det nog van­ligare än vad man tror inom den här branschen, säger hon.

Vad anser du behövs göras för att komma åt de här problemen?

– Det visar tydligt att det är viktigt att fortsätta arbeta fackligt för personer både med och utan papper.

HRF säger att de förutsätter att McDonalds nu går vidare och utreder hur det ser ut med anställningsförhållandena inom den egna restaurangkedjan. McDonalds press­-
chef i Sverige, Håkan Ström, säger till Expressen att härvan med de sålda arbetstillstånden riskerar att växa och att företaget nu har gjort en polisanmälan mot de två cheferna i Stockholm, vilka för närvarande är avstängda från sina jobb. Döms de riskerar de fyra års fängelse för ocker.

Enligt Aftonbladet, som i början av veckan granskade fallet, ­tyder mycket på att sättet att sälja arbetstillstånd för att stoppa pengarna i egen ficka är satt i system hos de två misstänkta cheferna. Bara under de senaste tre åren har McDonalds sökt om arbetstillstånd för 209 pakistanier enbart i Stockholm.  I dessa fall nämns de två misstänkta chefernas namn upprepade gånger.

Therese Guovelin från HRF tycker inte bara att det är Mc­Donalds som måste ta sitt ansvar efter avslöjandet. Hon vill även se hårdare tag från regeringen, som hon tycker har en alldeles för naiv syn på arbetsköpare som rekryterar människor utanför landets gränser i dagens Sverige. 

– Det behövs betydligt större sanktionsmöjligheter för den här typen av beteende. Vi har ju sett att det är vanligt förekommande inom främst hotell- och restaurang-, jordbruks-, och byggbranschen.

Regeringen har tidigare talat sig varm för McDonalds, inte minst när det gäller företagets många anställningar av unga. Flera moderatpolitiker har ofta synts i samband med hamburgerjätten. 2010 berättade McDonalds Sverige att företaget tjänat 140 miljoner kronor på regeringens sänkning av arbets­givaravgiften för unga.

Arbetaren har sökt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, för en kommentar, men hon hälsar genom sin pressekreterare Niklas Gillström att frågan ligger på migrationsminister Tobias Billströms, M, bord.

– Det stora problemet i just de här fallen är inte regelverket. Det handlar ju trots allt om en arbetsgivare och arbetstagare som varit överens och gått bakom ryggen på myndigheterna. Och eftersom de här människorna jobbat här lagligt så har de all möjlighet att gå till så väl polisen som facket och kan använda sig alla de skyddsnät som faktiskt finns tillgängliga. Men det är klart att vi ser väldigt allvarligt på situationer där människor blir utnyttjade, säger Tobias Billström till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga