Kultur

Redaktören rekommenderar – 5 november

En demonstrant bär Guy Fawkes-mask under en G-20-demonstration i Pittsburgh, USA 2009. Foto: Michael Rubinkam / SCANPIX

Att särskilt unga män dyker upp på politiska manifestationer i masker föreställandes Guy Fawkes blir allt vanligare. På måndag den 5 november är det dessutom Guy Fawkes-dagen. Fawkes var en katolsk extremist som försökte spränga det brittiska parlamentet, ledamöterna samt kung Jakob I av England i luften den 5 november 1605. Han påstås vara den […]

Att särskilt unga män dyker upp på politiska manifestationer i masker föreställandes Guy Fawkes blir allt vanligare. På måndag den 5 november är det dessutom Guy Fawkes-dagen. Fawkes var en katolsk extremist som försökte spränga det brittiska parlamentet, ledamöterna samt kung Jakob I av England i luften den 5 november 1605. Han påstås vara den enda människa som någonsin kommit in i ett parlament med ärliga avsikter. Dock misslyckades han med själva dådet. Däremot har han satt rejäla avtryck i populärkulturen. 

TS Elliot och Charles Dickens refererar till honom i flera texter. Det sägs också att huvudpersonen i  Ray Bradburys bok Fahrenheit 451, en viss Guy Montag, inspirerats av Fawkes. Texten ”Guy Fawkes was a genius” är ingraverad i vinylen på The Smiths skiva The Queen is Dead. I Plastic Ono Bands låt Remember sjunger John Lennon “remember, remember, the 5th of November”. Indiebandet Carter the Unstoppable Sex Machine släppte en singel 1995 som heter Born On The 5th Of November

I serien V for Vendetta uppmanar karaktären V alla medborgare att ansluta sig till honom utanför parlamentet den 5 november. I filmatiseringen av serien bär V dessutom en Guy-Fawkes-mask. V är för övrigt en finsmakare av rang som gillar allt mellan Goethe, Motown, William Butler Yeats och Velvet Underground. 

Remember, remember the fifth of November,

the gunpowder, treason and plot.

I know of no reason, why gunpowder, treason

should ever be forgot.

Guy Fawkes, ’twas his intent

to blow up king and parliament.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984