På morgonen den 6 oktober mördades Abdul Karim, lokal ledare i de jordlösas organisation Bangladesh Krishok Federation, BKF, i Bhurungamari i norra delarna av Bangladesh. Det brutala mordet sätter återigen fokus på kampen om jorden och rättigheter för de jordlösa i ett av världens fattigaste länder.
Abdul Karim, en 63-årig, stridbar ordförande i BKF i Bhurungamari, har sedan mitten av 2000-talet gjort sig känd som en drivande kraft i kampen för jord åt jordlösa i ett av landets fattigaste distrikt. Karim var mycket populär bland de landlösa men genom arbetet skaffade han sig också många fiender bland de rika i trakten.
Hösten 2004 och vintern 2005 deltog Karim i ockupationen av ett 10 kilometer långt före detta brittiskt järnvägsområde där drygt 10 000 landlösa flyttade in och byggde hus. När ockupanterna under våldsamma former drevs bort av polis och militär ett drygt år senare var Abdul Karim aktiv i protesterna mot fördrivningen och deltog senare i en lyckad återockupation av området.
Ockupanterna i Bhurungamari har under flera år mött ett delvis våldsamt motstånd från jordägare i trakten och avhysningen från området 2006 var första gången i landets historia som militär satts in mot jordockupanter.
Abdul Karim höggs ned när han deltog i ett möte för att försöka medla i konflikten mellan jordlösa och de jordägare som tidigare utnyttjat det ockuperade området illegalt. Enligt uppgifter har det funnits planer på bland annat en riskvarn för kommersiellt bruk på det omstridda området.
– Abdul Karim kom från en mycket enkel familj men med sin starka tro på kamp blev han mycket populär bland de förtryckta i norr, säger Badrul Alam, ordförande i BKF.
– Rapporter vi fått talar för att mördaren agerade på order från inflytelserika, lokala jordägare i trakten. De har bara väntat på ett tillfälle att hämnas på Abdul Karim sedan de förlorade tillgång till marken.
Konflikter runt jord är vanliga i Bangladesh och de jordlösa i Bhurungamari, som blivit en inspirationskälla för många fattiga i norr, har under flera års tid även drivit frågan om tillgång till allmänt vatten, så kallade ”khas water ponds” – dammar som även de används illegalt av rika jordägare. Direkt efter mordet började bondeorganisationerna Bangladesh Krishok Federation, BKF, och deras kvinnliga motsvarighet Bangladesh Kisani Sabha, BKS, planera för en serie aktioner för att uppmärksamma det eskalerande våld som riktas mot jordlösa. Bland annat planeras en sorgemanifestation och en stor marsch för att kräva rättvisa.
– Vi planerar även diskussioner på nationell nivå för att uppmärksamma den senaste tidens utveckling mot mord på de som deltar i försvaret av ockuperad jord, säger Badrul Alam.