Utrikes

Ledare för jordlösa mördad

Foto: Per Erixon

På morgonen den 6 oktober mördades Abdul Karim, lokal ­ledare i de jordlösas organisation Bangladesh Krishok Federation, BKF, i Bhurungamari i norra delarna av Bangladesh. Det brutala mordet sätter återigen fokus på kampen om jorden och rättigheter för de jordlösa i ett av världens fattigaste länder.

Abdul Karim, en 63-årig, stridbar ordförande i BKF i Bhurungamari, har sedan mitten av 2000-talet gjort sig känd som en drivande kraft i kampen för jord åt jordlösa i ett av landets fattigaste distrikt. Karim var mycket populär bland de landlösa men genom arbetet skaffade han sig också många fiender bland de rika i trakten. 

Hösten 2004 och vintern 2005 deltog Karim i ockupationen av ett 10 kilometer långt före detta brittiskt järnvägsområde där drygt 10  000 landlösa flyttade in och byggde hus. När ockupanterna ­under våldsamma former drevs bort av polis och militär ett drygt år senare var Abdul Karim aktiv i protesterna mot fördrivningen och deltog senare i en lyckad återockupation av området. 
 

Ockupanterna i Bhurungamari har under flera år mött ett delvis våldsamt motstånd från jord­ägare i trakten och avhysningen från ­området 2006 var första gången i landets historia som mili­tär satts in mot jordockupanter. 

Abdul Karim höggs ned när han deltog i ett möte för att försöka medla i konflikten mellan jordlösa och de jordägare som tidigare ­utnyttjat det ockuperade området illegalt. Enligt uppgifter har det funnits planer på bland annat en riskvarn för kommersiellt bruk på det omstridda området.

– Abdul Karim kom från en mycket enkel familj men med sin starka tro på kamp blev han mycket populär bland de förtryckta i norr, säger Badrul Alam, ordförande i BKF. 

– Rapporter vi fått talar för att mördaren agerade på order från inflytelserika, lokala jordägare i trakten. De har bara väntat på ett tillfälle att hämnas på Abdul Karim sedan de förlorade tillgång till marken.
 

Konflikter runt jord är vanliga i Bangladesh och de jordlösa i Bhurungamari, som blivit en inspirationskälla för många fattiga i norr, har under flera års tid även drivit frågan om tillgång till allmänt vatten, så kallade ”khas water ponds” – dammar som även de används ­illegalt av rika jordägare. Direkt  ­efter mordet började bondeorganisationerna Bangladesh Krishok ­Federation, BKF, och deras kvinnliga motsvarighet Bangladesh Kisani Sabha, BKS, planera för en serie ­aktioner för att uppmärksamma det eskalerande våld som riktas mot jordlösa. Bland annat planeras en sorgemanifestation och en stor marsch för att kräva rättvisa.

– Vi planerar även diskussioner på nationell nivå för att uppmärksamma den senaste tidens utveckling mot mord på de som deltar i försvaret av ockuperad jord, säger Badrul Alam. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga