Reportage

”Det fanns flipper överallt”

Den största flippertävlingen i Sverige är SM som i år går av stapeln i Göteborg. ­Arrangören har där som mål att minst tio procent av deltagarna ska vara kvinnor. Foto: Bjö†rn Larsson Rosvall / SCANPIX

Det fanns en tid då det drällde av flipperspel i städerna, på barer, kaféer, bowlinghallar, biografer och spelhallar. Mats Runsten, en av Sveriges bästa flipperspelare, minns 1990-talet som en riktig guldålder för flipperspelandet i Sverige.

– I Stockholm fanns det massor av flipperställen och det kom flera nya spel varje år, säger Mats Runsten.
Men i slutet av 90-talet började flipperspelen succesivt att försvinna. I dag finns det bara cirka 180 flipperspel utställda runt om i landet. Mats Runsten tror att förklaringen är att det blev betydligt mer lönsamt att ställa ut Jack Vegas-maskiner som drar in långt högre belopp, och att det samtidigt blev dyrare att få tillstånd för att ha ett flipperspel.

– Dessutom försvann alla flippertillverkare utom en runt 1999 och flipper fick väl hårdare konkurrens av andra förströelser, inte minst genom tv-spelandet, säger Mats Runsten. I en riksdagsproposition från tidigt 1980-tal påstås det att spelhallar har dåligt inflytande på ungdomar och kan bidra till kriminalitet. I dag är det mest folk i 30–50-årsåldern som spelar.

– Frågar du nästan vem som helst i rätt ålder så har de någon gång spelat Familjen Addams eller Indiana Jones. Men frågar du ungdomar i dag så svarar de något i stil med: ”Flipper? Du menar Pinball, det som finns på datorn?” 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga