Det fanns en tid då det drällde av flipperspel i städerna, på barer, kaféer, bowlinghallar, biografer och spelhallar. Mats Runsten, en av Sveriges bästa flipperspelare, minns 1990-talet som en riktig guldålder för flipperspelandet i Sverige.
– I Stockholm fanns det massor av flipperställen och det kom flera nya spel varje år, säger Mats Runsten.
Men i slutet av 90-talet började flipperspelen succesivt att försvinna. I dag finns det bara cirka 180 flipperspel utställda runt om i landet. Mats Runsten tror att förklaringen är att det blev betydligt mer lönsamt att ställa ut Jack Vegas-maskiner som drar in långt högre belopp, och att det samtidigt blev dyrare att få tillstånd för att ha ett flipperspel.
– Dessutom försvann alla flippertillverkare utom en runt 1999 och flipper fick väl hårdare konkurrens av andra förströelser, inte minst genom tv-spelandet, säger Mats Runsten. I en riksdagsproposition från tidigt 1980-tal påstås det att spelhallar har dåligt inflytande på ungdomar och kan bidra till kriminalitet. I dag är det mest folk i 30–50-årsåldern som spelar.
– Frågar du nästan vem som helst i rätt ålder så har de någon gång spelat Familjen Addams eller Indiana Jones. Men frågar du ungdomar i dag så svarar de något i stil med: ”Flipper? Du menar Pinball, det som finns på datorn?”