Utrikes

Fascister till attack mot fackföreningar

English Defence League, EDL, vid en demonstration i London kort efter Anders Behring Breiviks terroristdåd i Norge. Foto: Lefteris Pitarakis / SCANPIX

Antalet fascistiska attacker mot fackliga aktiviteter har ökat i Liverpool. Jim Smith, antifascist från Brighton, menar att hotbilden mot facken kan komma att förvärras.

Jim Smith var under den gångna helgen på besök i Stockholm för att hålla ett föredrag om English Defence League, EDL, på Anarkistiska bokmässan. Han säger till Arbetaren att problemet med fascistiska attacker mot fackligt aktiva och fackliga aktiviteter framför allt drabbat Liverpool i nordvästra England under det senaste året.

– Fascister på andra håll i landet attackerar vänsterarrangemang men generellt sett inte fackliga aktiviteter som i Liverpool. Delvis tror jag att det har att göra med att fascisterna vet att vissa ledande antifascister i Liverpool även är engagerade fackligt. Men sett till kommentarer på internet är det ju också tydligt att EDL och andra fascister hatar fackföreningar, säger Smith.

I november förra året gick tre miljoner arbetare i den offentliga sektorn ut i strejk i England. I Liverpool demonstrerade tusentals personer i samband med strejken. Längs med marschvägen hördes ”Ut med kommunisterna” från fascister och högerextrema som slutit upp för att störa demonstrationen, ta bilder och dela ut flygblad.  Den 10 maj i år gick hundratusentals, även denna gång arbetare i den offentliga sektorn, ut i strejk. I Liverpool konfronterades strejkvakter från PCS, som organiserar 300 000 offentliganställda, av lokala fascister som skrek och gick på enskilda personer.

Även om flera attacker mot fackliga aktioner i Liverpool kommit från andra fascistiska grupper menar Jim Smith att det huvudsakliga fascistiska hotet i dag kommer från EDL. Fascister från EDL har under det senaste året bland annat attackerat personer som deltagit i en manifestation för Palestina, gått in på stadens radikala bokhandel News from nowhere och urinerat på böcker och försökt att ockupera fackförbundet Unites kontor.

– Officiellt har EDL ett snävt fokus på motstånd mot islam men under det senaste året har det skett en viss spridning av målen för deras motstånd. De har även attackerat Occupy-läger, vänstermöten och anarkistiska sociala center, säger han. 

Jim Smith tror att det är fullt möjligt att antalet attacker mot fackligt aktiva och fackliga aktiviteter kan komma att öka framöver.

 
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga