Inrikes

Sjuksköterskor tar strid för högre lön

STOCKHOLM 20111215 Manifestation mot att Stockholms L‰ns Landsting SLL bryter mot kollektivavtalet och sin egen lˆnepolicy g‰llande individuell lˆnes‰ttning, och hÂller p s vis nere lˆnerna fˆr hela sjukskˆterskekÂren. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX / Kod 10010 Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

En grupp studenter på Röda korsets högskola bestämde sig för att registrera alla anställningsintervjuer som de gick på. Syftet var att pressa de stora sjukhusen och vägra den låga månadslön som sjukhusen erbjuder nyanställda sjuksköterskor.

Sjukhusen kallar det för riktlinjer. Att erbjuda sjuksköterskor 21 000 kronor vid en nyanställning, med 500 kronor extra om personen har arbetslivserfarenhet.

– De kallar det riktlinjer men vi kallar det kartellbildning. Kartellbildningen omfattar alla storsjukhus i Stockholm, säger Ulrika Blumfelds som är sjuksköterskestudent och arbetar med gruppen 24 Karat som är en hemlig grupp på Facebook.

Målet är att nyutexaminerade sjuksköterskor inte ska behöva acceptera en månadslön på under 24 000 kronor, eftersom de anser att sjuksköterskor förtjänar en högre lön. De 400 medlemmarna i gruppen beslutade sig för att registrera alla anställningsintervjuer och att konsekvent tacka nej till erbjudanden som inte möter deras krav.

– Vi har inte alltid blivit så trevligt bemötta. Nu har vi sett en skiftning, det är fler som blivit erbjudna en ingångslön över gränsen än under. Vi har fått storsjukhusen på svaj. Det är inte många som tagit jobb för 21 500, säger Ulrika Blumfelds.

Hon menar att de flesta studenterna i gruppen tjänar bättre på sina extrajobb än som sjuksköterskor. 

– Det finns ingen möjlighet att öka sin lön heller om man vill jobba kvar i landstinget. Den första lönen är väldigt viktig. Eftersom det inte finns någon lönestyrning och löneutveckling måste man börja på ett ställe där det finns chans till överlevnad.

På landstinget är man kritisk till studenternas krav. Landstingsrådet Anna Starbrink (FP) tycker inte att sjuksköterskorna ska ha en fast ingångslön, varken på 24 000 kronor eller 21 000.

– En del kommer till utbildningen direkt från gymnasiet och har ingen arbetslivserfarenhet. Det är viktigt att man gör en individuell bedömning från fall till fall. Jag kan tycka att lönerna i vården i kvinnodominerade grupper är för låg. Men jag tänker inte gå in på kronan och säga vad jag tycker, säger hon.

Landstingsrådet åsikt om individuella bedömningar delas inte av Vårdförbundet som i stället är positiva till initiativet.

– Vårdförbundet tycker inte att det är en oskälig värdering att ligga på 24 000 som ingångslön för en nyexaminerad sjuksköterska med tre års akademiska studier. Gruppens aktion här kommer att få konsekvenser för hela medlemsgruppens löneutveckling. Om de ger 24 000 till en nyexaminerad kan de inte argumentera för varför de inte ska justera de som redan jobbar på arbetsplatsen, säger Gunilla George, vice ordförande i Vårdförbundets stockholmsavdelning.

Men Anna Starbrink menar att det är viktigt att det är sjukhusen som sätter lönerna och att det ska göras upp under anställning.

– Det ska skötas av parterna i förhandlingar och i anställnings­ögonblicket är det en fråga mellan den som anställer och den som ska anställas, säger hon.

Ulrika Blumfelds anser att sjuk­sköterskor är en yrkesgrupp som tidigare varit väldigt tacksamma. Detta håller dock på att ändras.

– Jag är snart 30 år och har tio års arbetslivserfarenhet. Sjukhusen vill inte belöna. Det är en rätt konstig arbetsgivare på så vis. Det har funkat jättelänge för dem. Men nu har de åkt på däng, så det känns jätteroligt.

Hon berättar att sjukhusen hävdar att de inte har råd att justera löner och att bristen på sjuksköterskor blir större.

– Om alla vi som går ut i sommar skulle gå till Karolinska universitetssjukhuset skulle det inte räcka. De pratar om att de behöver 300 personer. Det blir inte kul att vara vårdtagare i Stockholm i sommar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984