Kultur

Kul i Las Palmas?

”En kvinna i medelåldern vistas ensam på solsemester. På en bar dricker hon sig full, dansar på borden och trakasserar övriga gäster.” Så beskrevs Johannes Nyholms kortfilm Las Palmas i SVT:s programtablå. Nästan 14 miljoner har redan sett ett kortare klipp på YouTube och filmen har belönats av flera festivaler. Kvinnan gestaltas av en ettårig […]

”En kvinna i medelåldern vistas ensam på solsemester. På en bar dricker hon sig full, dansar på borden och trakasserar övriga gäster.” Så beskrevs Johannes Nyholms kortfilm Las Palmas i SVT:s programtablå. Nästan 14 miljoner har redan sett ett kortare klipp på YouTube och filmen har belönats av flera festivaler. Kvinnan gestaltas av en ettårig flicka, resten av rollerna av marionettdockor.

Flickan har rosiga kinder, friskt bebishull och färgglada barnkläder. Hon kladdar storögt med den enorma glass hon serveras. Hon håller precis på att lära sig gå. Charmigt? Jag vet inte. Översatt till den medelålders kvinna hon ”spelar” (en ettåring kan inte spela, hon bara är) skulle det ju snarare bli blekfet, smaklös, glosögd och klumpig.

Och det är förstås poängen, men är den rolig? Själv kan jag inte befria mig från en kletig känsla av klassförakt, förakt för charterturister, ”smaklösa svenssontyper”, ensamma och kärlekstörstande kvinnor i medelåldern. Men kanske har jag bara fel sorts humor.

Svtplay.se till 1 februari. 


Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga