Utrikes

Stannar trotsar polisbrutalitet

I fredags gick polisen till brutal attack mot ockupanter som intagit torget Plaza de Catalunya i Barcelona. Ockupanterna övergav dock aldrig torget, och har nu beslutat att stanna till åtminstone mitten av juni.

Efter de landsomfattande demonstrationerna den 15 maj har torg ockuperats i hela Spanien. Från dessa arenor har en nyformerad rörelse krävt ”verklig demokrati” och ett slut på de ekonomiska nedskärningarna.
Barcelona har inte varit något undantag, även om torgockupationen där varit väsentligt mindre än i huvudstaden Madrid.
På fredagseftermiddagen angreps dock ockupationen av polis. Beslutet motiverades dels med hygieniska skäl – att koncentrationen av människor utgjorde en sanitär olägenhet – men genomfördes också för att bereda plats åt ett eventuellt segerfirande på lördagskvällen, efter att Barcelonas herrfotbollslag spelat final i prestigefyllda Champions League mot Manchester United.

Tv-bilder från polisens stormning vittnar om omfattande brutalitet. Ockupanter i varierande åldrar fick ta emot hårda batongslag medan de satt eller låg på gatan. Efteråt visade flera av dem upp blodsprängda sår som slagen lämnat efter sig och enligt uppgifter från aktivisterna skadades 125 personer.
26-åriga genusvetaren Mia Erdedi är sedan i februari bosatt i Barcelona och har besökt torget i stort sett varje dag sedan ockupationen inleddes i mitten av maj. Under fredagen var hon på visit i Sverige men återvände så snabbt hon kunde efter att ha nåtts av nyheten om stormningen.
– Jag gick direkt till torget när jag kom fram. Jämfört med innan var stämningen ganska tryckt, nervös och spänd, men det var lika mycket om inte mer folk. Det skedde en direktdemokratisk omröstning om huruvida vi skulle vara kvar på torget eller inte, och beslutet att stanna var i princip enhälligt.

Firandet efter lördagens fotbollsmatch – vilket traditionellt involverar bad i torgets fontän – förlöpte utan konflikter mellan ockupanter och fans, och efter polisattacken har renhållningsrutinerna skärpts.
– Det finns sopsortering och arrangörer städar varje dag. Det är ingen som riktigt vet varför polisen valde att storma torget, men enligt dem själva handlade det om sanitära skäl. Det ledde till att 150 personer kom dit med moppar och skurhinkar nästa dag. Man tänker att om man håller det rent kan de i alla fall inte använda den ursäkten.
I huvudstaden Madrid planerar den brokiga rörelsen som blivit känd som 15-M, efter det datum då demonstrationerna i mitten av förra månaden anordnades, att låta ockupationen övergå i en permanent närvaro i de omgivande stadsdelarna. Efter den brutala polisrepressionen har liknande tankar fötts även i Barcelona, berättar Mia Erdedi.
– Man tror inte att man kommer att kunna hålla hela torget permanent, men kanske en bit av det. Det vore jättebra, i dag är torget bara en turistattaktion.

Även aktivisterna på Puerto del Sol i Madrid, vars antal de senaste veckorna räknats i tusental, utsattes för hårdför polisuppvaktning i slutet av förra veckan då ordningsmakten på ett handgripligt sätt markerade sin inställning till den folkliga ockupationen.
– Polisen välte till och med en person i rullstol, säger 20-årige Manuel Simarro till Arbetaren. De gjorde ingen skillnad mellan gammal och ung.
Angreppet avbröts dock efter att stora skaror snabbt strömmade till torget i protest.
– Vi informerade om att polisen var här genom social medier, säger Manuel Simarro. Vi stannade kvar med våra händer höjda i luften och torget fylldes kontinuerligt med mer människor tills polisen till slut vände och gick.

Händelseutvecklingen i Spanien har inte gått obemärkt förbi i resten av det krisdrabbade Europa. I Lissabon arrangerades en stödmanifestation för ockupanterna i Barcelona, enligt AP. TT rapporterade på måndagen att Syntagmatorget för femte dagen i rad intagits av uppemot 20 000 personer som inspirerats av den spanska rörelsen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar