Inrikes

Nya blockader mot Orienthälsan

Stockholms LS har återupptagit stridsåtgärderna mot Orienthälsan. Skälet är att en medlem blivit utsatt för trakasserier efter att ha begärt löneförhöjning. Orienthälsans juridiska ombud är den uttalade syndikalistmotståndaren Fredrik Nordlöf.

En kvinna som innehaft ett nystartsjobb på Orienthälsan ska efter att ha bett om löneförhöjning börjat utsättas för trakasserier av sin chef. Bland annat ska chefen plötsligt ha börjat kritisera både hennes svenska och handstil.
Den kränkande be-handlingen pågick i ett år, och ledde till sist till att kvinnan sjukskrev sig. I december 2010 blev hon uppsagd, och Stockholms LS vårdarbetarsyndikat tog till stridsåtgärder samtidigt som en juridisk process inleddes.
– Man har hävdat att vår medlem varit visstidsanställd, medan hon i själva verket har varit tillsvidareanställd. Och det är bara en av alla saker som Orienthälsan felaktigt har påstått, säger Maria Karlsson, SAC:s fackliga samordnare.

I förra veckan blåste syndikatet nytt liv i sina stridsåtgärder, till följd av att de ännu inte har fått igenom sina krav. Ett mindre antal personer blockerade under polisbevakning huvudingången till Orienthälsans kontor på S:t Göransgatan i Stockholm.
  – Det är chefen för företaget som vi har problem med, inte företaget som sådant, säger Maria Karlsson.
  Men chefen smet in genom bakdörren, och de enda som obehindrat strömmade in genom huvudentrén var patienter och de konsulter som jobbar på företaget.
  Vårdarbetarsyndikatet yrkar på att Orienthälsan till följd av trakasserierna betalar ut ett skadestånd till kvinnan. Företagets juridiska ombud är Fredrik Nordlöf, delägare i advokatfirman Delphi, som tidigare agerat motpart åt Stockholms LS. Dock inte med någon större framgång.
Under våren 2008 fick en blockad av restaurangen Lilla Karachi i Gamla stan stor uppmärksamhet. Nordlöf garanterade sanningshalten i restaurangens uppgifter, men tvingades sedan backa. Lilla Karachi tvingades först betala 65 000 kronor till en papperslös LS-medlem som inte fått ut full lön, därefter tvingades restaurangen att betala skadestånd till Hotell- och Restaurangfacket för att ha brutit mot LO-förbundets kollektivavtal. Sedan dess har Nordlöf författat ett antal kritiska debattinlägg om SAC i flera olika medier.
– Nordlöf är en brännvinsadvokat. Han är ideologiskt förblindad och kan omöjligen vara ett opartiskt ombud, säger Maria Karlsson.
– Opartisk tror jag ingen inom advokatkåren skulle kunna vara i det här fallet. Detta då det råder en generell uppfattning om att SAC:s metoder inte är att föredra, säger Fredrik Nordlöf.

I en artikel som går under rubriken ”Rättvisa à la syndikalisterna”, publicerad i Dagens Juridik i november förra året, hävdar Nordlöf att SAC:s metoder inte passar i ett rättssamhälle.
– De metoder som jag, och många med mig, ställer oss emot är hur man till exempel bildar en mänsklig kedja utanför en småföretagares lokal och hindrar kunder från att ta sig in, för att på det sättet genomdriva sina krav, säger Fredrik Nordlöf.
Han medger att han inte varit insatt i det aktuella ärendet sedan i vintras, då en resultatslös förhandling ägde rum mellan de båda parterna.
– Det är synd att så mycket annat måste blandas in i konflikten, för i grunden handlar det om en person som har blivit djupt kränkt och som har fått varje millimeter av sina rättigheter ifrågasatta, säger Maria Karlsson.

FAKTA: Nystartsjobb

• Nystartsjobb är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som infördes av alliansregeringen 2007. Den innebär att den som anställer någon som varit arbetslös i mer än ett år – eller sex månader om personen räknas som ungdom – ges ett ekonomiskt stöd motsvarande den dubbla arbetsgivaravgiften.

• Om lönen till den anställde är 25 000 kronor per månad uppgår det ekonomiska stödet till två gånger 31,42 procent av detta belopp, det vill säga 15 710 kronor.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga