Initierat

”Vänstern står utan visioner”

På väg till affären fastnar mina ögon på några valaffischer, och för första gången under denna valrörelse pirrar det till lite i magen. Äntligen ett budskap som känns angeläget. ”Stoppa fjäsket för överklassen” och ”Dela på jobben – lagstifta om sex timmars arbetsdag”. Tyvärr var inte avsändaren, Kommunistiska partiet, ett parti som jag vid närmare […]

På väg till affären fastnar mina ögon på några valaffischer, och för första gången under denna valrörelse pirrar det till lite i magen. Äntligen ett budskap som känns angeläget. ”Stoppa fjäsket för överklassen” och ”Dela på jobben – lagstifta om sex timmars arbetsdag”.

Tyvärr var inte avsändaren, Kommunistiska partiet, ett parti som jag vid närmare eftertanke vill lägga min röst på. Upplevelsen sätter dock fingret på något jag tidigare inte formulerat: visionslösheten i budskapen hos oppositionen.

På valplakaten i Stockholm får vi veta av oppositionsborgarråd Carin Jämtin att ”Vi kan inte vänta” vilket även kan tolkas som ”Vi vill ha makten nu”, men det står inget om varför.

Lars Ohly poserar på affischerna under budskapet ”Håll ihop”, med andra ord ”Annars barkar det här orättvisa klassam-hället åt helvete med oss”. Inga visioner utan bara outtalade hot om hur illa det kommer att bli om oppositionen inte får komma till makten.

Högern har under de senaste åren varit i full färd med att genomföra sin ideologi även om de samtidigt mörkat att det rör sig om typisk högerideologi.

Moderaternas slogan om att de är det nya arbetarpartiet får säkert en del gamla grevar och baroner att grina illa men det är ändå pengarna som talar.

Strategin är uppenbarligen att få allt fler av oss att tänka med plånboken. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har dock så mycket mer att förlora på att uppträda visionslöst.

Hos vänstern är det nämligen inte bara pengarna som talar utan det handlar även om ett bättre samhälle att leva i för oss alla.

Det är inte så att det är brist på frågor heller. Osäkra anställningar och billig arbetskraft drabbar alla arbetare i förlängningen. Konflikten kring bemanningsföretagen och Berns agerande är kanske en av de för framtiden viktigaste frågorna just nu. Varför talar inte oppositionen om dessa frågor?

Och arbetstidsförkortning är väl en jättebra idé. Den kan se ut på många olika sätt och en sådan debatt skulle jag och många med mig följa med stort intresse.

Gratis och väl utbyggd kollektivtrafik är en annan bra idé. Slopa vinstkraven för SJ och satsa pengarna på personal och att underhålla spåren istället. Fler och självstyrande ungdomshus är viktigt inte minst för unga människor. Lokala kulturhus med gott om resurser skulle betyda mycket för många. Fler kollektivhus. Obligatorisk genuspedagogik på förskole- och lärarutbildningarna.

En psykiatri med mer utrymme för terapi och mänsklig kontakt. Bra vård, utbildning och större inflytande åt dem som sitter i fängelse. Livscoacher istället för jobbcoacher. Mer studiemedel, i pengar och år, och slopa åldersgränsen för när du kan börja plugga. Bonus till företag som satsar på arbetsmiljö och friskvård.

Om du bara släpper tanken fri så finns det massor av frågor som engagerar och berör. Det råder ingen brist på idéer och visioner hos människor, utan ett överflöd på politiker som bara gett upp och strävar efter makt.

Högern har fått sätta sin agenda under många år nu och speciellt Socialdemokraterna har hemfallit åt att bara förhålla sig till denna agenda. Istället borde de visa på att en annan värld är möjlig. En vänster utan visioner stärker högerns bastioner!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984