Film

Hatad och hyllad

Joann Sfars långfilmsdebut Gainsbourg (ett legendariskt liv) är en riktigt lysande film om den franske kulturprovokatören som dog 1991. 30 album, 500 sånger och ett antal filmer blev Gainsbourgs arv liksom talrika skandaler. Éric Elmosnino tvingades börja röka och sjunga inför sin rolltolkning av Gainsbourg som rör sig bland dåtidens stora namn som Salvador Dalí, […]

Joann Sfars långfilmsdebut Gainsbourg (ett legendariskt liv) är en riktigt lysande film om den franske kulturprovokatören som dog 1991. 30 album, 500 sånger och ett antal filmer blev Gainsbourgs arv liksom talrika skandaler. Éric Elmosnino tvingades börja röka och sjunga inför sin rolltolkning av Gainsbourg som rör sig bland dåtidens stora namn som Salvador Dalí, Boris Vian och Brigitte Bardot. 1968 mötte han den engelska skådespelerskan Jane Birkin. Deras duett ”Je t’aime… Moi, non plus” var en av många sexuella provokationer. Den fick Vatikanen att gå i taket och radiostationer att ta fram dödskallestämpeln. Filmscenen där skivproducenten möter Gainsbourg och Birkin som presenterar sin nya låt är en av filmens pärlor. En annan är när högerextrema Algerietveteraner hatfullt möter Gainsbourg efter att han 1978 kommer hem från Jamaica där albumet Aux armes et cetera har spelats in med en reggaeversion av Frankrikes nationalsång ”Marseljäsen”.
Genom filmen finns också Gainsbourgs demoner, i tecknad form, från den tidiga ungdomen som rysk-judiskt barn i det naziockuperade Frankrike till positionen som hatad och hyllad megastjärna i franskt kulturliv.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984