Klädarbetare ihjälskjuten i Bangladesh

Våldsamma arbetarprotester i Ashulia strax utanför Dhaka har sedan i söndags skakat den bangladeshiska klädsektorn. Minst två klädarbetare har dödats och många har skadats svårt. Ett tiotal fabriker och lagerbyggnader har bränts ned till grunden och många fler har utsatts för förstörelse. Motorvägar har blockerats med barrikader av brinnande bildäck och mängder av fordon tillhörande olika klädfabriker har bränts.

Oroligheterna i Ashulia bröt ut när en klädarbetare sköts till döds av väktare i den illa betalda väktarstyrkan Ansars. De underliggande orsakerna till protesterna är missnöje med stängda fabriker, löner som inte betalats ut, ett forcerat tempo och – som i det här fallet – massavskedanden vid en missskött fabrik. Enligt nättidningen The Daily Star deltog som mest 50 000 klädarbetare i de flera dagar långa protesterna, som var de mest omfattande på länge. Fabriksägare och arbetsköparorganisationen BGMEA skyller problemen i klädsektorn på den globala ekonomiska nedgången.