Litteratur

Utmanar från botten

Jonas Gardell har skrivit om Jesus genom hela sitt författarskap, från Passionsspelet till Jenny. Om Jesus är en djupdykning i ämnet, en berättande faktabok som vänder på varje sten i försöken att bortom traditioner och påbjudna bilder få en skymt av den historiske Jesus. Gardell hittar stora kunskapsluckor, men också mycket som motsäger bilden som […]

Jonas Gardell har skrivit om Jesus genom hela sitt författarskap, från Passionsspelet till Jenny. Om Jesus är en djupdykning i ämnet, en berättande faktabok som vänder på varje sten i försöken att bortom traditioner och påbjudna bilder få en skymt av den historiske Jesus. Gardell hittar stora kunskapsluckor, men också mycket som motsäger bilden som oftast varit kyrkans. Nej, han hette inte Jesus, kunde troligen inte läsa, föddes knappast i Betlehem och kallade sig inte Guds son. Jo, det fanns kvinnor bland lärjungarna. Som snickare hade han låg status – om Josefs faderskap dessutom verkligen var omtvistat sågs Jesus troligen som kastlös, i ett samhälle där släktbanden var allt.

Gardell lyfter bort den skönlockige arier-Jesusen – ofta med bibeltextens hjälp – och hittar en annan figur. Inte den ”sanna” bilden, men en troligare. Och den frihetliga poängen är förstås att öppna för andra bilder än makthavarnas.

Om Jesus är djupläsning, reflektion och en hederlig popularisering av forskning som nästan inga utanför kyrka och akademi känner till. Och så är den ganska mycket personligt berättande, och förkunnelse. Jonas Gardell tror ju på Jesus. Det ger boken liv, och jag tror att det kan vara utmanande oavsett läsarens egen tro. Bilder av Jesus kan man ju ha både som nallebjörn och för att hålla honom på avstånd.

Men spelar det någon roll vem Jesus var?

Gardell tar vitheten ur Jesus hud och kungakronan från hans huvud, visar en utstött som ignorerar sociala gränser. Vad man än tycker om det spelar kristen tro roll för mångas syn på människa och samhälle, och det är ett skäl till att det pågår en ganska hård strid om tolkningen av kristen tro. Jonas Gardells bok har stämplats som hädelse långt innan den kom ut. Ulf Ekman och Göran Skytte klarar inte tanken att Jesus var tandlös och analfabet. Varför? Utmanar man det konservativa kristna språket om Jesus som ”kung”, ”ren”, ”helig”, ”herre” och ”vit” så utmanar man också maktens tolkningsföreträde – och det handlar också om politiska ambitioner. En Jesus på botten av samhället är ett hot mot den kyrka som vill styra människors liv. Och står sådant på spel struntar förstås även ”Bibeltroende” i om deras påståenden har stöd i texterna.

Om Jesus
Av Jonas Gardell
Norstedts

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984