Inrikes

Jättedemonstration väntas till match utan publik

I måndags stod det klart att Davis Cup-matchen mellan det svenska och det israeliska tennislandslaget inte flyttas till Stockholm. Som planerat kommer den att spelas i Malmö, men inför tomma läktare. Nätverket Stoppa matchen räknar med 10 000 demonstranter och upprörs över att Israel tar med sig egna beväpnade säkerhetsstyrkor.

– Att matchen kommer spelas utan betalande publik är en halv seger. Samtidigt är det djupt upprörande om delar av den väpnade ockupationsmakten tillåts patrullera i Malmö, säger Dennis Andersson från nätverket Stoppa matchen.

Nätverket består av ett trettiotal organisationer, bland annat en rad muslimska och palestinska föreningar samt Malmös olika vänsterpartier och socialdemokraterna. Under lördagen den 7 mars kommer en demonstration att avgå från Gustav Adolfs torg mot Baltiska hallen där Davis Cup-mötet äger rum. Vid demonstrationens avslutning, några hundra meter från tennishallen, kommer en scen att byggas och artister att uppträda.
– Allt har gått väldigt fort. Men vi vet att det kommer bussar från hela Sverige och Danmark och med tanke på de stora demonstrationer mot Israels krig i Gaza som varit tidigare räknar vi med närmare 10000 demonstranter. Det är också klart med en del artister, bland annat hip-hoparna i Sabotage&Schackmatt med sin nyskrivna låt om kriget i Gaza. Vi hoppas också att Timbuktu ställer upp.

Hundratals poliser från Skåne med förstärkningar från Stockholm och Västra Götaland kommer att bevaka matchen.
– Vi brukar inte gå ut i förväg med hur många poliser som kommer vara utkommenderade. Men jag kan säga att det rör sig om samma storleksordning som vid European Social Forum i Malmö i höstas, säger Henrik Qvist vid dialogpolisen i Malmö.

Antagligen kommer också beväpnade israeliska säkerhetsstyrkor att närvara. Ett beslut som kommer tas högt upp i polisledningen eller till och med av justitiedepartementet.
– Vi kan varken säga ja eller nej på om det blir så, men normalt sett brukar israelerna komma med en sådan förfrågan inför landslagsmatcher och den här matchen är att betrakta som ett högriskevenemang, säger Henrik Qvist.

En uppfattning som delas av nätverket Stoppa matchen.
– Om de kommer hit och verkligen är beväpnade vet vi inte, och kommer säkert inte heller få veta, förrän vi ser det med egna ögon. Men israeliska landslag har nästan alltid med sig egen säkerhetspersonal. Senaste exemplet i Malmö är för ett par år sedan då Maccabi Haifa mötte Malmö FF i fotboll.

Riskerna har gjort att Malmös fritidsnämnd beslutat att matchen får spelas för nästan tomma läktare, helt utan betalande publik. Nätverket vill att matchen stoppas helt, men inte till vilket pris som helst. I förra veckan bröt Stoppa matchen med autonoma grupperingar inom nätverket ”Ett annat krig är möjligt”. Detta eftersom de inte kunde komma överrens om att icke-våld ska råda under protesterna.

Kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu, har i en intervju till Sydsvenska Dagbladet sagt att Malmö måste genomföra sitt åtagande som värd för matchen, men att han personligen helst inte skulle vilja att matchen spelades överhuvudtaget med tanke på Israels krigsföring. Uttalandet har upprört flera borgerliga politiker och opinionsbildare. ”Stoppa rasistmarschen” skrev exempelvis Skånska Dagbladets ledarsida i fredags och menade att det var antisemitiskt att vilja hindra just judiska spelare att spela i Sverige.

Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt idrottsborgarråd i Stockholm, har också under helgen, utan framgång, försökt få matchen flyttad till huvudstaden.
– Det var bara ett spel för gallerierna från israelvänliga Folkpartiet. Tennisförbundet sade redan för en månad sedan att det förutom Malmö bara är Helsingborg och Göteborg som skulle klara av ett sådant här evenemang. Om vi inte lyckas stoppa matchen så kommer den spelas i Malmö och ingen annanstans, säger Dennis Andersson.
– Och vi kommer vara flera tusen som kommer att föra ett jäkla liv med slagord och sång under matchen, bara något stenkast från tennishallen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga