Inrikes

Kaos på Lars Vilks-möte i ABF-huset i Stockholm

Ett smärre kaos utbröt i ABF-huset i Stockholm när Lars Vilks film Dogs hade premiär i lördags. Tillställningen arrangerades av Humanisterna och ”Ex-muslimerna”, den senaste i raden av frontorganisationer för Irans arbetarkommunistiska parti.

Efter visningen av filmen – den stump som kvarstår efter att Vilks musikal om rondellhundsaffären ratats för sin konstnärligt undermåliga kvalitet av alla tillfrågade instanser – följde ett panelsamtal som successivt urartade.

– Den tyska staten finansierar islamister för att ta över stadsdelar i landet, göra dem till enklaver och införa sharialagar, sade Mina Azadi, influgen ledare för ”Ex-muslimerna” i Tyskland. Hon argumenterade för att inga moskéer borde få byggas i Tyskland och vände sig likaledes mot friheten att bära huvudbonad. Azadi följdes av sin kollega från Storbritannien, Mariam Namazie, som bland annat förklarade att islamofobi inte är rasism och gick till angrepp mot de ”parasitära imamerna” i Sverige.

De hårdaste orden under panelsamtalet föll dock från Humanisternas Rebecca Hybinette. Om närvaron av muslimer i Sverige, varav somliga känt sig kränkta över rondellhunden, sade hon:
– Det kommer hit folk som inte tillåter kritik, och tillåter man inte kritik är man inte människa. Vi kan inte acceptera att det kommer folk hit och blir kränkta, de kommer hit och kräver sin rätt att vara ickemänskliga. Det finns medicinska begrepp för sådant här!

När Lars Vilks skulle inleda sitt anförande ställde sig en kvinna upp och började skramla med en nyckelknippa i handen, som en anspelning på det berömda nyckelupproret mot fascister i bland annat Nyköping. Hon blev då brutalt utsläpad av ett antal män och fick motta en örfil. Kaoset fortsatte sedan när flera ur publiken försökte komma med invändningar mot den kompakt enhälliga panelen, men inte fick det utrymme de önskade. Skrik och vrål följdes av demonstrativa jubelapplåder från huvuddelen av publiken när panelen yttrade sig.

Under dagen uppehöll sig samtidigt en grupp djupt troende muslimska män i ABF-husets lokaler. De blev först bortkörda av polis men lyckades stanna i husets foajé, där de bland annat förrättade bön och förhandlade till sig ett möte med huvudarrangören från Humanisterna. Dagen avslutades med att denne under lugna former diskuterade mötet med de församlade männen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984