Inrikes

Malmö26-rättegången inledd

I måndags inleddes rättegången mot de 26 blockadvakterna från Malmö LS av SAC Syndikalisterna. Säkerhetspådraget liksom medieintresset var stort vid ett fullsatt Malmö tingsrätt. På kvällen deltog ett par hundra personer i en manifestation till stöd för de åtalade syndikalisterna.

Åtalet gäller egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot ordningsmakten eftersom blockadvakterna påstås ha hindrat kunder och personal att gå in och ut från restaurangen och inte heller flyttat på sig, trots polisens anvisningar.

– Det stämmer inte. Innan polisens ingripande kunde folk utan problem lämna eller gå in i restaurangen. Vi genomförde en grundlagsskyddad facklig stridsåtgärd och de 26 åtalade greps godtyckligt några minuter innan aktionen skulle avslutas och endast på grund av att de stod närmast polisen. Det verkade inte heller som polisen hade något som helst intresse av att föra dialog, sade Ola Brunnström, Malmö LS presskontakt för de åtalade

– Att restaurangens ingång blockerades en stund under polisens våldsamma ingripande med bland annat pepparsprej är ju inte så konstigt. Folk blev rädda och backade instinktivt mot restaurangens fasad.

Flera av de åtalade gav under rättegången samma bild. Åklagaren använde däremot en frilansfotografs nyhetsfilm för att bevisa motsatsen, att blockadvakterna i samförstånd begått ett brott och spärrat restaurangdörren.

– Filmen kommer att visa polisens dialogförsök med blockadvakterna, sade åklagare Mats Svensson.

Längre fram under rättegångsveckan kommer minst två poliser som syns på filmen att vittna. Dessutom kommer en gäst och en av de anställda som inte släpptes in i restaurangen av blockadvakterna att vittna. Filmen visar 16 av den cirka 90 minuter långa blockaden och tumultet och uppfattas av försvaret som otillräcklig kartläggning av händelseförloppet.

Bakgrunden är en konflikt mellan facket och sushirestaurangen Izakaya Koi. Efter ett slagsmål mellan restaurangägaren Henrik Siebert och en anställd kock sparkades den senare. Malmös Hotell- och Restaurangsyndikat av Malmö LS krävde skadestånd och kollektivavtal och varslade om blockad. Meningarna går isär om vad som hände under blockadkvällen den 1 december 2006.

Under kvällen höll kampanjen Malmö 26 en fackelmanifestation på Möllevångstorget till stöd för de åtalade. Ett par hundra personer samlades för att lyssna på talen.

– Det som hände på Izakaya Koi är inget ovanligt. Henrik Sieberts misshandel av sushikocken är bara ett exempel på det våld och hot många anställda inom restaurangbranschen får stå ut med. Det unika i sammanhanget var att kocken agerade och att hans fack tog strid mot det som hänt, sade Malmö LS Kristina Granath Schmidt.

De tre försvarsadvokaterna underströk under rättegångens första dag att målet handlar om gränsdragningen mellan arbets- och straffrätt. Malmö LS Cecilia Kyle tog i sitt tal upp liknande tankegångar:

– Polisens ingripande mot den fackliga blockaden i Malmö är historiskt unik eftersom man hänvisar till rätten att fritt bedriva näringsverksamhet. Målsägande i åtalet är följaktligen restaurangen. Polisen tog parti i konflikten och hävdade att den fackliga blockaden störde den allmänna ordningen.

Flera stödaktioner för blockadvakterna har hållits av syndikalister runt om i landet inför rättegången och utländska fackföreningar har skickat stöduttalanden. Innan manifestationen på Möllevångstorget avslutades läste en av arrangörerna upp ett uttalande från Oslos byggnadsarbetarförening.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga