– Det var en mycket hotfull situation. Chauffören backade rakt mot oss så att vi var tvungna att springa in i avlastningstunneln, säger Axel Gagge, en av syndikalisterna på plats.
Enligt uppgift från de närvarande ska även butikschefen ha kommit ut och skrikit ”kör, kör, kör!”. När chauffören väl trängt in dem i tunneln hotade han att anmäla dem för olaga intrång trots att det var han själv som trängt in dem. Ingen skadades vid händelsen som nu är polisanmäld.
Blockaden mot Systembolaget startade dagen innan. Då stoppades åtta eller nio lastbilar från att leverera varor till fyra systembolagsbutiker i Stockholm. Emil Boss, pressansvarig för den syndikalistiska driftsektionen för Systembolaget (DFSA) är nöjd med blockaden, som varade mellan sju och tio på morgonen, trots att den inte påverkade försäljningen.
– De hade bunkrat upp rejält innan helgen så tredje man blev inte drabbad, men det här är en tydlig markering och vi har fått ut mycket information till butikspersonal och allmänhet.
Torsdagens blockad upphävdes tidigt på morgonen efter att polisen bedömt den icke tilåten med hänvisning till brottet egenmäktigt förfarande. Något som respekterades av syndikalisterna som då slutade blockera transportbilarnas framfart men fortsatte med informationsspridning. DFSA är dock kritiska till att systembolaget inte skiljer själva blockaden från hindrandet av transportbilarna.
– Blockaden i sig är inte olaglig, bara hindrandet av bilarna. Detta har inte vissa på Systembolaget förstått, utan de har informerat sina anställda om att alla våra stridsåtgärder är olagliga, vilket inte är sant, säger Emil Boss.
Konflikten handlar om Systembolagets lönepolitik som DFSA anser vara orättvis. Den utlösande faktorn är ett enskilt fall där en kvinna blivit negativt särbehandlad vad gäller lönesättning. Blockadens syfte är att förmå Systembolaget att komma upp med ett förslag på hur detta kan korrigeras.
Under blockaden på onsdagen delades det även ut informationsblad till butiksanställda och runt 3 000 flygblad till allmänheten.
– Jag har aldrig sett ett sånt intresse för flygblad innan. Folk är väl rädda för vad som händer med midsommarspriten, säger Emil Boss och tillägger att folk varit väldigt förstående och vänligt inställda till blockaden.
Blockaden har enligt systembolagets presschef Björn Rydberg inte fått några betydande konsekvenser. Han ser heller inte att Systembolaget kommer att ändra sig i frågan om lönesättning i det enskilda fallet.
– Jag förstår inte riktigt syndikalisternas krav. Den anställda som det här rör sig om har högre lön än snittet i sin kategori och har 2008 fått en större procentuell lönehöjning än genomsnittet bland försäljarna i sin butik.
Björn Rydberg kritiserar även syndikalisterna för att ha vidtagit otillåtna metoder.
– Vi har inget emot att syndikalisterna vidtar stridsåtgärder men att hindra våra transporter att komma fram till butikerna är olagligt, men det är bra att de idag har flyttat på sig och släppt igenom transporterna, säger han.
Under torsdagen träffade Emil Boss både Björn Rydberg och personalansvariga Karin Furuvik på Systembolaget för att informera om att händelsen vid systembolaget i Liljeholmen skulle polisanmälas. Han förtydligade då även kraven från DFSA.
Systembolaget erkände då att de missförstått varslet och skulle läsa igenom kraven från DFSA igen. De ska även prata med butikschefen i Liljeholmen om hans agerande tidigare under dagen. Bo Rangborg vill inte kommentera samtalet mer än att han tyckte att det var positivt att parterna pratar med varandra.
Enligt DFSA kommer man under måndagen att utöka varslet och då uppmuntra medlemmar över hela landet att göra blockad mot systembolagsbutiker.
– Vi ger oss inte förrän kraven är infriade, säger Emil Boss.