Utrikes

Chávez vill deportera utländska kritiker

Teatraliskt eller auktoritärt? Meningarna går isär om hur Venezuelas president Hugo Chávez utspel om att deportera utländska kritiker ska tolkas.

– Hur länge ska vi låta personer – från vilket land som helst – komma in i vårt land och säga att det är diktatur här, att presidenten är en tyrann, och ingen gör någonting åt det? Ingen utlänning, vem han vara må, kan komma hit och attackera oss. Han måste kastas ut ur landet. Varsågod, här är din väska, sir – stick!

Så sade Venezuelas president Hugo Chávez i sitt sextimmars tv-program på söndagen. Utspelet följdes genast av ett pressmeddelande från informationsministeriet, som förklarade att presidenten bestämt att ”utlänningar som kommer till Venezuela för att förtala landet måste deporteras”.
Det var den senaste i en rad av åtgärder som tolkats som försök från Chávez att stärka sin makt, i riktning mot auktoritärt styre.
Utspelets omedelbara måltavla tros vara Manuel Espino, ledare för det styrande konservativa partiet i Mexiko, som vid ett besök i Venezuela nyligen kritiserade presidenten för bristande demokratisk pålitlighet.

Ännu kan dock utländska journalister och NGO:s operera utan frihetsinskränkningar i landet. Vissa bedömare menar också att den hotfulla gesten mest ska ses som ett prov på Chávez omfattande teatraliska repertoar, skriver The Guardian.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984