Utrikes

Turkiet: Minskad krigsrisk efter islamistseger

En andra vinnare utpekas nu efter islamistpartiet AKP:s valseger i Turkiet: kurderna. Den akuta risken för en invasion av irakiska Kurdistan mattades omedelbart av efter att valresultatet stod klart.

AKP:s sittande premiärminister Erdogan bedöms ha ett starkt folkligt mandat för att stå emot arméns inflytande och i stället förverkliga sina försök till dialog med det kurdiska ledarskapet i Irak.

Under de senaste månaderna har fler än 100 000 turkiska soldater placerats ut längs gränsen mot de bergstrakter i norra Irak där den kurdiska PKK-gerillan har sina baser. Inte mindre än 70 turkiska soldater har hittills i år dödats i räder från den återvitaliserade gerillan. Militären har länge tiggt om tillstånd att gå till fullskalig offensiv mot PKK, men det segrande AKP har en stor del av sin väljarbas just bland Turkiets kurder.

I de sydöstra, kurdiska provinserna vann AKP absolut majoritet med 52 procent av rösterna, enligt The Independent. Med en arbetslöshet på över 50 procent i många kurdiska städer är ett krig knappast det första väljarna förväntar sig av sin nya regering.

Erdogan har redan tidigare drivit en jämförelsevis försonlig linje mot det kvasiautonoma Kurdistan som bildats under USA:s vingar i norra Irak. De främsta kurdledarna i Irak, Jalal Talabani och Massoud Barzani, har fått inbjudningar från Erdogans regering, men i båda fallen har krafter nära armén förhindrat att möten kommit till stånd. Styrkeförhållandena har nu skiftat till arméns nackdel, och bedömare talar om en förestående upptining av relationerna över gränsen.

Frågan är samtidigt om den turkiska militären finner sig i att vända hem från det tilltänkta slagfältet, eller om den snarare överväger vad som i så fall skulle bli den femte militärkuppen sedan 1960.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984