Ledare

Diplomathjältar förr och nu

I Sverige vårdar vi minnet av Raoul Wallenberg, som nyligen fick ett monument avtäckt i Göteborg. Och Per Anger har fått ge namn åt ett pris som varje år delas ut av Forum för Levande historia. Wallenberg och Anger kämpade enträget vid svenska ambassaden i Budapest i krigets slutskede för att rädda ungerska judar undan […]

I Sverige vårdar vi minnet av Raoul Wallenberg, som nyligen fick ett monument avtäckt i Göteborg. Och Per Anger har fått ge namn åt ett pris som varje år delas ut av Forum för Levande historia. Wallenberg och Anger kämpade enträget vid svenska ambassaden i Budapest i krigets slutskede för att rädda ungerska judar undan Förintelsen.
I Chile blir det den 11 september premiär för Ulf Hultbergs film Svarta nejlikan, där Michael Nyqvist spelar Harald Edelstam, Sveriges ambassadör i Chile vid Pinochets militärkupp 11 september 1973. Den 14 september kommer filmen att gå upp på svenska biografer. Genom sitt kompromisslösa och oortodoxa beteende anses Edelstam ha räddat över 1 000 chilenare och andra latinamerikaner undan tortyr och död.

Den 15 maj var en levande diplomatisk hjälte på besök i Stockholm. Ett femtiotal personer hade sökt sig till Andreaskyrkan på Södermalm när Amnesty arrangerade ett möte om ”Uzbekistan – rikt på naturgas, fattigt på mänskliga rättigheter”. Två år har gått sedan staden Andijan hamnade i förstasidesrubrikerna över hela världen. President Islam Karimovs säkerhetsstyrkor öppnade den 13 maj 2005 urskillningslöst eld mot en folkmassa som hade samlats på stadens torg i samband med lokala oroligheter. Uppskattningsvis 600 personer dödades och i västvärlden förekom kritik mot det nära samarbetet med Karimovs regim, som styrt med järnhand sedan Uzbekistan blev självständigt vid Sovjetunionens upplösning 1991.
Huvudtalare vid mötet i Andreaskyrkan var Craig Murray, den brittiske ambassadören i Uzbekistan, som gjorde sitt bästa för att slå larm i London om vilken sorts regim Storbritannien och USA hade valt som sin nära allierade i ”kriget mot terrorismen”. När han talade klarspråk fick han 2004 sparken och i sin hyllade bok Murder in Samarkand (Mainstream, 2006) går han till storms mot hyckleriet och berättar med bitterhet om hur de auktoritära krafterna i den brittiska regeringen, speciellt underrättelsetjänsterna MI5 och MI6, nu håller på och utdelar ett dödligt slag mot den västliga liberalism de ska företräda – en seger i sig för al-Qaida.
Efter 20 års lojal tjänst i brittisk utrikesförvaltning har Murray nu blivit en symbol för civilkuraget. Han var en av få i Blairs administration som vågade ifrågasätta att en regim som bokstavligt talar kokar fångar till döds, som håller minst 7 000 politiska/religiösa fångar och som förtrycker alla tecken på opposition skulle ses som en allierad.

I det politiska hyckleriet har de torterades vittnesmål betraktats som sanning och ”användbar information” i jakten på terrorister. Men som Murray syrligt anmärkte så verkar det inte trovärdigt när en medlem i Jehovas vittnen utpekas som islamistisk extremist.
USA:s intresse för Uzbekistan har varit både strategiskt och styrt av den naturgas som Enron ville utvinna och sälja till Europa. Den kampen förlorades mot ryska Gazprom och i dag är det åter Ryssland och i viss mån Kina som är Karimovs allierade.
Bakom kulisserna i EU arbetar enligt Murray Tyskland hårt för att få bort sanktionerna mot Uzbekistan. Nord Stream, som ska bygga naturgasledningen genom Östersjön, ägs till 51 procent av Gazprom och har som ordförande Gerhard Schröder, Tysklands förre förbundskansler.
– Även ni i Sverige borde intressera er för Uzbekistan, uppmanade Murray. En tredjedel av uranet till er kärnkraft har kommit därifrån.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga