Inrikes

Strängnäs vacklar om avsked

Strängnäs kommun vacklar i fråga om en skämtteckning på fackets anslagstavla är grund för avsked för badvakten Per Hellgren. I tisdags hölls en överläggning om avskedsvarslet där facket krävde att han återinsätts i arbete. Kommunen vägrade, men bad sedan om respit.

Under de två förhandlingar som följt på avstängningen har inte arbetsledningen kunnat presentera någon juridisk grund för sitt agerande. De har inte heller kunnat belägga att det är den avstängde badvakten som satt upp teckningen i fråga.
– Under förhandlingen gjorde vi klart att vi har en stämning till Arbetsdomstolen färdigskriven och att de riskerar att få sitt kommunhus satt i fysisk blockad, säger Andreas Hellgren från Strängnäs syndikalistiska kommunsektion.
Kommunsektionen har i dag fem medlemmar, men de upplever ett stort stöd från många andra medlemmar i LS på flera orter som vill engagera sig för att sätta press på kommunen att ge badvakten sitt jobb tillbaka.
– Personalchefen hävdade under förhandlingen att de inte behöver visa någon juridisk grund för avskedet, de är mycket okunniga. Det krävs ingen stjärna för att förstå att vi kommer att vinna om vi tar saken till Arbetsdomstolen, men vi tycker att det är slöseri med skattemedel.

Under förhandlingen krävde Strängnäs syndikalistiska kommunsektion ett skadestånd för att avstängningen saknade grund, och krävde att Per Hellgren återinsätts i tjänst. Kommunen avvisade kraven under förhandlingen, men någon timme senare ringde de upp och bad om respit tills på fredag.
– De vill diskutera vårt erbjudande om att den person som känt sig kränkt av teckningen kan få ta Per Hellgren i hand, prata igenom saken och att han sedan får sitt jobb tillbaka. Deras agerande är en överreaktion som är oproportionerlig. De sätter ribban oerhört lågt när de kan avskeda en anställd för vad facket har på sin anslagstavla. Att de överväger att ändra sig låter klokt, säger Andreas Hellgren.
Arbetaren har förgäves försökt nå chefen för badhuset.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984