Utrikes

Lobbying slår mot Kinas arbetare

Det kinesiska kommunistpartiet har backat och dragit tillbaka delar av den föreslagna arbetsmarknadslagstiftning som upprört utländska storföretag.

I oktober förra året kunde Arbetaren rapportera om tankesmedjan Global Labour Strategies avslöjande att kända amerikanska och europeiska företag via sina respektive näringslivsorganisationer lobbade mot planerna på att införa grundläggande anställningstrygghet och reglerade arbetsförhållanden i Kina. Nu visar en ny rapport från Global Labour Strategies, ”Undue influence”, att den kinesiska regeringen gått storföretagen till mötes på flera punkter i det reviderade lagförslag som presenterades i mars.

Det gamla förslaget föreskrev skriftliga avtal för alla anställningar; i det nya räcker muntliga avtal om det gäller mindre än halvtid, 24 timmar i veckan. I det första förslaget skulle tillfälligt anställda få fast anställning efter ett år på samma jobb; i stället har det nu blivit tio år.

Vidare har kravet på att arbetsgivaren skulle deponera 5 000 kronor på ett bankkonto, för att bekämpa den utbredda vanan att inte betala uppsagda deras innestående löner, har försvunnit. I stället för att ”nå konsensus” med (den statliga) fackföreningen om alla uppsägningar av mer än 50 personer, måste företaget nu endast ”konsultera”. Samtidigt har arbetsgivarna fått större rättigheter att förbjuda anställda att söka jobb i konkurrerande företag, om de sitter på för företaget ”strategisk kunskap”.

Vid lanseringen av det förra förslaget inbjöd Kinas regering, i en ovanlig om inte unik åtgärd, allmänheten att lämna synpunkter via en webbsida. Det kom en veritabel störtflod av närmare 200 000 kommentarer, till absolut övervägande delen upprörda berättelser om rättslösheten på den kinesiska arbetsmarknaden. Det nya utkastet har allmänheten däremot inte fått möjlighet att kommentera.

Samtidigt har uppmärksamheten kring näringslivslobbyingen, som kritiserats av bland andra demokratiska kongressledamöter i USA, Internationella textilarbetarfederationen och Amnestys företagsgrupp – i sin tur fått ett antal av de inblandade företagen att själva backa, åtminstone officiellt. Europeiska Handelskammaren förklarade i december 2006 i en helomvändning sig ”/…/ i ljuset av den senaste tidens mediauppmärksamhet vilja komma med ett klargörande. /…/ Kammaren står bestämt bakom den kinesiska regeringens ambition att förbättra arbetsförhållanden i Kina genom en ny arbetsmarknadslagstiftning”. Den amerikanska Handelskammaren har inte förändrat sin inställning, men det rapporteras råda oenighet bland medlemsföretagen i frågan. Nike har officiellt tagit avstånd från organisationens lobbying.

I ett offentligt uttalande från Ericsson heter det att ”Ericsson har på inget sätt aktivt lobbat mot den föreslagna lagstiftningen, eller hotat att dra sig ur Kina om den skulle gå igenom”. Företaget har dock inget svar på Arbetarens fråga om det agerat på något sätt inom Europeiska Handelskammaren i protest mot organisationens tidigare position. Huruvida det nya utkastet till lagstiftning är bättre än det tidigare har Ericsson ingen åsikt om, enligt pressrepresentanten Åse Lindskog.

Under juni väntas den nya lagen gå upp i det kinesiska parlamentet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga