Inrikes

Joe Hills sista vilja återfunnen

På fredag kommer ett tidigare okänt och mycket omfattande arkiv från det amerikanska kommunistpartiet att lämnas över till New York University, skriver New York Times. Bland lådorna med dokument har det handskrivna originalet med syndikalistikonen Joe Hills sista vilja återfunnits. Dokumentet, skrivet med blyerts, skrevs av Joe Hill kvällen före hans avrättning i Utah 1915. […]

På fredag kommer ett tidigare okänt och mycket omfattande arkiv från det amerikanska kommunistpartiet att lämnas över till New York University, skriver New York Times. Bland lådorna med dokument har det handskrivna originalet med syndikalistikonen Joe Hills sista vilja återfunnits. Dokumentet, skrivet med blyerts, skrevs av Joe Hill kvällen före hans avrättning i Utah 1915. Det är på vers och musiksattes senare. Första raden lyder ”My will is easy to decide/For there is nothing to divide”.
Bara en mindre del av det enorma materialet har granskats, men det är uppenbart att det verkar vara en guldgruva för historiker. Utöver handlingar och böcker innehåller det omkring en miljon fotografier.
Sångaren och agitatören Joe Hill föddes i Sverige, men emigrerade 1902 till USA där han gick med i den amerikanska syndikalistiska organisationen IWW. Han dömdes till döden 1915 för ett påstått mord.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984