Utrikes

Zimbabwe: Fortsatt repression

Svårt misshandlad, med tydliga sår och svullnader i ansiktet, leddes ledaren för oppositionspartiet Movement for Democratic Change, MDC, Morgan Tsvangirai, in i rättssalen i huvudstaden Harare i tisdags. Han greps tillsammans med ett hundratal demonstranter och ett flertal oppositionsledare i söndags när polisen brutalt slog ned ett ”bönemöte” lett av oppositionen i arbetarförorten Highfield utanför […]

Svårt misshandlad, med tydliga sår och svullnader i ansiktet, leddes ledaren för oppositionspartiet Movement for Democratic Change, MDC, Morgan Tsvangirai, in i rättssalen i huvudstaden Harare i tisdags. Han greps tillsammans med ett hundratal demonstranter och ett flertal oppositionsledare i söndags när polisen brutalt slog ned ett ”bönemöte” lett av oppositionen i arbetarförorten Highfield utanför Harare. En demonstrant sköts även till döds.

Den oberoende nyhetsbyrån ZimOnline, uppger att aktivisterna ska ha blivit utsatta för svår misshandel i häktet och den regimkritiska ledaren för National Constitution Assembly, NCA, Lovemore Madhuku, uppges ha förts till sjukhus för akut vård. BBC skriver att det ännu är oklart på vilka punkter Tsvangirai kommer att åtalas.
Mötet i söndags, som var samlat för diskutera landets politiska och ekonomiska kris, var organiserat av kampanjen ”Save Zimbabwe” som är en koalition av oppositionella kristna, studenter, arbetare och politiska partier.

Enligt polisen bröt samlingen mot det tre månader långa förbudet mot politiska möten och demonstrationer som infördes efter förra månadens strejkvåg.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga