Utrikes

Fortsatt kvinnomotstånd i Iran

Kvinnorna demonstrerade först inne i universitet, där de var skyddade från polisen, men flyttade sedan ut på gatan framför det iranska parlamentet. 70 aktivister arresterades under kravallerna och enligt Women’s field, en iransk feministisk organisation, blev demonstranterna misshandlade av polisen. De arresterade släpptes senare. I ett meddelande som aktivisterna sände ut inför den 8:e mars […]

Kvinnorna demonstrerade först inne i universitet, där de var skyddade från polisen, men flyttade sedan ut på gatan framför det iranska parlamentet. 70 aktivister arresterades under kravallerna och enligt Women’s field, en iransk feministisk organisation, blev demonstranterna misshandlade av polisen. De arresterade släpptes senare.
I ett meddelande som aktivisterna sände ut inför den 8:e mars skriver de att:
”Det internationella samfundet måste fordra mänskliga rättigheter och demokrati, snarare än att fokusera på kärnvapenfrågan. Mänskliga rättigheter och demokrati skapas genom diplomatisk dialog och fredliga medel, inte genom krig och förstörelse”.
8:e mars-demonstrationen var en i raden av demonstrationer som slutat med arresteringar i Iran. Som Arbetaren berättade i förra numret arresterades söndagen den 4 mars ett 30-tal kvinnor under en stödmanifestation för de aktivister som står åtalade för att ha ”agerat mot rikets säkerhet genom att ha deltagit i en olaglig sammankomst”.
Även de kvinnor som då arresterades har försatts på fri fot.
Hadi Ghaemi från Human Rights Watch är oroad av raden av arresteringar av iranska demonstranter.
– Arresteringarna skickar ut en varning till aktivister för mänskliga rättigheter, ett larm för stärkt och skyndsam aktion för alla de som söker förändring på fredlig väg, säger Hadi Ghaemi.
620 ledande medlemmar från olika partier och fackföreningar i Iran har skrivit under ett öppet brev till landets högsta domare, där de ger uttryck för sin besvikelse inför arresteringarna. Human Rights Watch uppmanar Iran att sluta med arresteringarna och därmed sina övergrepp mot iranska och internationella lagar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan