Inrikes

Gräsrötter rädda för ”skitavtal”

Förutsättningarna för ett bra avtal är goda. Industrin går på högvarv och redovisar rekordvinster, tillväxten i ekonomin ökar och kommuner och landsting har redovisat tvåsiffriga miljardöverskott 2006. Detta innebär att det finns utrymme för ett avtal som både flyttar fram positionerna och som minskar lönegapet mellan män och kvinnor. Så sammanfattar verksadsklubben IF Metall Volvo […]

Förutsättningarna för ett bra avtal är goda. Industrin går på högvarv och redovisar rekordvinster, tillväxten i ekonomin ökar och kommuner och landsting har redovisat tvåsiffriga miljardöverskott 2006. Detta innebär att det finns utrymme för ett avtal som både flyttar fram positionerna och som minskar lönegapet mellan män och kvinnor. Så sammanfattar verksadsklubben IF Metall Volvo Lastvagnar AB i Umeå och Kommunals sektion 26 i Stockholms län, den pågående avtalsrörelsen. Därför går de ut i ett gemensamt upprop där de kräver att LO:s avtalskrav måste gå igenom – utan ett uns prutmån.

– Jag har varit fackligt aktiv i 28 år och jag kan inte påminna mig att utgångsläget inför en avtalsrörelse någonsin varit bättre. Om vi inte kommer ur den här avtalsrörelsen och har fått igenom våra krav, hur ska det då se ut i en lågkonjunktur? Det finns ingen prutmån nu, särskilt inte efter försämringarna i a-kassan och de förhöjda avgifterna. Då riskerar fackföreningsrörelsen att tappa medlemmar, säger Jan-Olov Carlsson, vice ordförande för IF Metall-klubben vid Volvo i Umeå och en av initiativtagarna till uppropet.
Barnskötaren Gun Walldén, ordförande för Kommunals sektion 26 i Stockholm håller, liksom sektionens 8100 medlemmar, med. Även de står bakom uppropet.
– Hjulen snurrar i ekonomin, det klirrar skönt i kassorna. Den lägsta lönen för våra medlemmar ligger på 13800 kronor, eller 15000 kronor för den som har en avslutad gymnasieutbildning och minst ett års erfarenhet. Ska det kallas lön – eller allmosor? Det är förskräckligt! Vi ställer inga oskäliga krav, säger Gun Walldén.

Att en verkstadsklubb och en kommunalsektion går ut gemensamt menar de båda är ett sätt att visa att de har gemensamma intressen.
– När en grabbklubb formulerar vikten av att kvinnors löner måste öka rejält är det klart att vi skriver under på det, säger Gun Walldén.
Jan-Olov Carlsson ser samarbetet som en markering av klassgemenskapen.
– Metalledningen flirtar för mycket med tjänstemännen. Till skillnad från ledningen tycker vi att vi måste samarbeta mer med de andra LO-förbunden än inom industribranschen, säger han.
Just nu står avtalsrörelsen och väger. Jan-Olov Carlsson är mycket kritisk till att insynen i vad som pågår är bristfällig. Och han befarar att det bud som väntas komma ur förhandlingarna efter helgen är så illa att Metall inte kommer att acceptera det.
– Om Metall tvingas säga nej till budet, av rädsla för kritik från den lokala opinionen, finns det förutsättningar för kamp och för att vända detta till något bra. Just nu ser det ut som att LO-ledningen viker ner sig helt, särskilt vad gäller de andra kraven än lön och pension. Det kan vi inte acceptera!

Trots att jämställdhetspott är ett nytt grepp för att ta i tu med kvinnors orättvist låga löner i årets avtalsrörelse tror varken Jan-Olov Carlsson eller Gun Walldén att det är tillräckligt. Carlsson menar att industrins löneledande roll måste ifrågasättas för att nå ett verkligt genombrott och Walldén hävdar att värderingen av kvinnors och mäns arbete måste förändras i grunden innan en verklig förändring kommer till stånd.
– Det är ett bra tänk, men det behövs mer än en kvinnopott. När ska vi inse att vi är varandras förutsättningar och ska värderas lika? frågar Gun Walldén.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga