Inrikes

Fria fack stod för strejkandet

Totalt 1 971 arbetsdagar ”förlorades” under förra året på grund av arbetsmarknadskonflikter. Framför allt under januari och november då flest arbetare strejkade. Under januari gick 1 500 hamnarbetare, medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet, ut i en fyratimmarsstrejk. Strejken var en del av en internationell protest mot förslag till nya EG-direktiv.I november steg kurvan för förlorade arbetsdagar […]

Totalt 1 971 arbetsdagar ”förlorades” under förra året på grund av arbetsmarknadskonflikter. Framför allt under januari och november då flest arbetare strejkade. Under januari gick 1 500 hamnarbetare, medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet, ut i en fyratimmarsstrejk. Strejken var en del av en internationell protest mot förslag till nya EG-direktiv.
I november steg kurvan för förlorade arbetsdagar igen när SAC Syndikalisterna den 15 november gick ut i politisk strejk i protest mot nedskärningar i a-kassan. Medlingsinstitutet uppskattar att omkring tusen arbetsdagar gick förlorade den dagen. Det finns inga uppgifter om hur många som strejkade. Vissa strejkade hela dagen, medan andra lade ner arbetet under två timmar.

Enligt sammanställningen förekom dessutom tre vilda strejker under 2006, så kallade ”kortvariga missnöjesyttringar”.
– Det har varit lite i jämförelse med tidigare år. Många konflikter som det har varslats om har varit blockader av olika slag. Det har också varit svårt att uppskatta hur många som egentligen lade ner arbetet under till exempel SAC:s strejk, det här är uppskattningar som vi har gjort. Men i år är utsikterna för arbetsinställelser större då det är ett avtalsår som berör tre miljoner arbetstagare och 40 avtal, säger Kurt Eriksson, chefsjurist på Medlingsinstitutet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan