Utrikes

Kritiker hålls borta från IMF-möte

Anggaria Lopis, talesperson för polisen i provinsen där Batam ligger, har sagt till Jakarta Post att arrangörerna inte kommer att få tillstånd till mötet. – Forumet gagnar inte Batam, säger han till tidningen.Indonesien införde lagar om yttrandefrihet och mötesfrihet efter diktatorn Suhartos fall 1998. Men reglerna gäller bara indonesiska medborgare. Utlänningar kan fortfarande åtalas för […]

Anggaria Lopis, talesperson för polisen i provinsen där Batam ligger, har sagt till Jakarta Post att arrangörerna inte kommer att få tillstånd till mötet.
– Forumet gagnar inte Batam, säger han till tidningen.
Indonesien införde lagar om yttrandefrihet och mötesfrihet efter diktatorn Suhartos fall 1998. Men reglerna gäller bara indonesiska medborgare. Utlänningar kan fortfarande åtalas för deltagande i demonstrationer och aktioner.

Batam skulle annars vara en idealisk plats för det internationella forum som en rad organisationer från hela världen planerar. Singa-pore och Batam representerar var sin sida av globaliseringens mynt.
Välmående, smarta Singapore tar ut det bästa av globaliseringens fördelar medan fattiga Batam exploateras. Det är ett levande exempel på hur IMF och Världsbankens regler skapar välstånd för vissa på andras bekostnad, menar kritikerna.

På grund av investeringsvänliga lagar och billig arbetskraft har Batam snabbt utvecklats till ett tillverkningscenter för elektronik och kläder. Mindre än en timme med färja från Singapore har ön också fått rykte om sig att vara ett paradis för singaporianska män på jakt efter sex och spel.
Forumets indonesiska arrangörer räknar med över 1000 deltagare till forumet i september, varav omkring 300 internationella gäster. De tror att Singapore har utövat påtryckningar mot den indonesiska regeringen att stoppa forumet.

IMF och Världsbankens årsmöten hålls vanligen i Washington, men vart tredje år arrangeras mötena på någon annan plats, och då allt oftare i auktoritära länder, enligt kritiker.
Föregående årsmöten för IMF och Världsbanken utan-
för USA arrangerades i Dubai och Världshandelsorganisationen WTO:s senaste ministerkonferens hölls i Qatar. Omkring 23000 militärer kommer att vara i tjänst för att hindra terrorist-attacker och illegala demonstrationer.

I Singapore är demonstrationer i princip förbjudna. Singapores inrikesminister Wong Kan Seng sa i våras att aktioner under mötena kan komma att straffas hårt, ”bland annat genom prygel och fängelse”.
Landet har nu accepterat att tillåta vissa demonstrationer under mötena, men det är oklart hur stort spelrum kritikerna kommer att få.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984