Inrikes

Strejkade – och fick sparken

Bengt Wallman har varit timanställd hos 3 sedan april 2005 och schemalagd tre arbetsdagar i veckan, men veckan efter SAC:s strejk fick han ett sms från sin chef, där han kallades till ett samtal på sin ordinarie arbetstid. – Min chef, Tomas Taesler, hade skrivit ett slags dokument, uppsägningsprotokoll, som han ville att jag skulle […]

Bengt Wallman har varit timanställd hos 3 sedan april 2005 och schemalagd tre arbetsdagar i veckan, men veckan efter SAC:s strejk fick han ett sms från sin chef, där han kallades till ett samtal på sin ordinarie arbetstid.

– Min chef, Tomas Taesler, hade skrivit ett slags dokument, uppsägningsprotokoll, som han ville att jag skulle skriva under. Jag hade med mig två representanter från Stockholms LS och ville inte skriva under ursprungsversionen, där det inte stod något om varför jag var frånvarande från jobbet den dagen. Därför ändrade de texten till att jag faktiskt får sparken för att jag har deltagit i en varslad politisk strejk, säger Bengt Wallman till Arbetaren.

I protokollet som Bengt skrev under står det att ”3 betraktar hans (Bengt) frånvaro den 15 november, som berodde på den fackliga stridsåtgärd Bengt deltog i och som var varslad av hans fackliga organisation SAC som olovlig”, och vidare, ”som en följd av denna kommer Bengt inte att schemaläggas för fler arbetstimmar än de som är utlovade”.

Anders Knutsson från Stockholms LS var med Bengt Wallman under mötet med 3.

– Det var tryckt stämning, 3:s representanter gick till slut med på att skriva in i protokollet att Bengts anställning upphör för att han deltog i den varslade strejken. De höll även med om att de uppmanat Bengt om att sluta prata om strejken på arbetsplatsen. Bara det är en föreningsrättskränkning, säger Anders Knutsson till Arbetaren.

3:s presskontakt Erik Hörnfeldt tycker att Bengt Wallman har brustit i förtroendet till arbetsgivaren och att han egentligen inte sägs upp, eftersom han inte har haft en ordinarie anställning.

– Vi pratade med honom innan strejken och sa att företaget kommer att betrakta det som ett kontraktsbrott om han inte dyker upp på sin arbetsplats på avtalad tid, vilket han sedan inte gjorde. Vidare har han spridit material om strejken på företagets mejlsystem och det är inte tillåtet. Dessutom hade han ingen fast anställning, så man kan säga att det är hans timanställning som upphör, säger han till Arbetaren.

– Om Bengt Wallman skulle ha varit en AIK-supporter och gått och kollat på en träning med sitt favoritlag på arbetstid skulle han också ha brustit i förtroende till sin arbetsgivare. Det här handlar om samma sak, han dök inte upp på jobbet på avtalat tid, säger Erik Hörnfeldt, som förutom att arbeta på 3 skriver krönikor i fackförbundstidningen Journalisten.

Företaget tycker ändå att ”det var synd att det blev som det blev”, för enligt Erik Hörnfeldt tycker man att Bengt Wallman har varit en duktig medarbetare.

Anders Knutsson tycker att det är absurt att företaget är har så bristfälliga kunskaper om fackliga rättigheter.

– Att 3:s talesperson jämför deltagande i en politisk strejk med att gå på fotboll är helt otroligt. Bättre än så borde de veta, säger Anders Knutsson.

Bengt Wallman och Stockholms LS har kallat till förhandling med 3. Enligt MBL har företaget skyldighet att svara inom 14 dagar, senast den 6 december.

Bengt Wallman hade schemalagd arbetstid i kundtjänsten till den åttonde januari 2007, men säger att hans anställning underförstått skulle ha fortsatt på samma sätt som förr. Han kommer visserligen att få lön för sina avtalade timmar, men han är inte längre välkommen till jobbet. Bengt Wallman känner sig personligen kränkt. Men han menar att det är också en enorm kränkning mot alla fackligt anslutna.

– Det här är ju så solklart olagligt att lockouta någon på det här sättet, men samtidigt är det ju så att 3 verkligen vill gå ut med ett hårt budskap – det är inte välkommet att vara fackligt aktiv på den här arbetsplatsen.

Förenade Arbetare kommer att genomföra en blockad mot 3 och dela ut flygblad på morgonen den 29 december.

På kvällen, då Bengt Wallman antagligen är lockoutad från arbetet, kommer 3:s kundtjänstpersonal att ringas upp och informeras om Bengts uppsägning. Förenade Arbetare kräver bland annat att företaget återanställer Bengt Wallman och går ut med en offentlig ursäkt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga