Kultur

Nya rapporter inifrån

– Al-Jazeera English sändningar, som inleddes för två veckor sedan, från London, Doha, Kuala Lumpur och Washington har fått ett varmt mottagande. Det säger den elegante, distingerade Mostefa Souag till Arbetaren när vi möter honom efter det föredrag om censuren i Mellanöstern och särskilt den som riktas mot tv-kanalen Al-Jazeera, som han just hållit för […]

– Al-Jazeera English sändningar, som inleddes för två veckor sedan, från London, Doha, Kuala Lumpur och Washington har fått ett varmt mottagande.

Det säger den elegante, distingerade Mostefa Souag till Arbetaren när vi möter honom efter det föredrag om censuren i Mellanöstern och särskilt den som riktas mot tv-kanalen Al-Jazeera, som han just hållit för Akademiska föreningen i Lund.

– Syftet med de engelska sändningarna är förstås att Al-Jazeera med sina djupa kunskaper om Mellanöstern, ska bli den främsta förmedlaren av nyheter därifrån, fortsätter Mostefa Souag.

Den Qatarbaserade tv-kanalen, med huvudkontor i Doha, är en nybliven tio-åring, som firar sitt jubileum med att expandera. Förutom sändningar 24 timmar om dygnet på arabiska och engelska, sänder man nu bland annat sport i tre kanaler, planerar en dokumentärkanal och har precis startat ett utbildnings- och träningscenter för journalister i Doha.

Men Al-Jazeera är en kontroversiell tv-kanal, som ständigt censureras, med reportrar som kastas ut från de länder de rapporterar från. Under sommarens israeliska krigföring i Libanon och i Gaza arresterades exempelvis kanalens byråchef Walid Omary vid tre tillfällen av israelerna för att han gjorde sitt jobb, samtidigt som någon misslyckades med två attentat mot den misshagliga kanalens chef inne i Ramallah.

– Vårt palestinska team kunde vid flera tillfällen vara först med rapporter från händelsernas centrum, när israelerna grep dem. De israeliska team, och de reportrar från CNN som anlände dit efter oss fick däremot rapportera om samma händelser och visa liknande bilder utan ingrepp från myndigheterna. Israel som gärna vill framstå som en demokrati fick stora problem att förklara varför de gripit vår personal.

– Vår rapportering fick ett ganska positivt mottagande av palestinier och libaneser. Men de kritiserade Omarys team för att de lade alla korten på bordet omedelbart. Palestinierna önskade att vi hade släppt nyheterna efterhand, berättar Mostefa Souag.

Al-Jazeera ser det faktum att alla kritiserar dem som ett tecken på att de gör rätt. En uppfattning som ständigt får stöd av tittarundersökningar, där kanalen allmänt anses vara den mest trovärdiga nyhetsförmedlaren, långt före andra regionala, lokala och internationella nyhetsförmedlare.

– Den dag exempelvis den amerikanska, israeliska eller saudiska administrationen gillar oss, måste jag fundera över vad jag gör fel, säger Mostefa Souag.

Tv-kanalens relativa oberoende, med långt färre annonsintäkter än BBC och CNN och till och från bojkottad av Saudi Arabien och Israel med flera, underhålls av Qatars emir Hamad bin Khalifa som: ”verkligen vill modernisera Qatar, och är övertygad om yttrandefrihetens vikt”.

– Vi rapporterar ganska sällan från Qatar, för det är ett mycket litet land där få händelser av regionalt eller inter- nationellt intresse inträffar. Vid några tillfällen har Qatar hamnat i rampljuset. Det har då hänt att vi kritiserat regeringen. Utrikesministern har klagat. Men det har aldrig varit frågan om att stänga Al-Jazeera.

– Vi är fullständigt i händerna på Qatar. Inte ekonomiskt, pengar går alltid att hitta, men för att Qatar erbjuder oss en bas, skydd och säkerhet.

Mostefa Souag tror inte att Qatar någonsin blir en despoti igen. Och han är övertygad om att Al-Jazeera kommer att fortsätta vara världens viktigaste förmedlare av världens viktigaste nyheter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga