Hyundai Motors uppskattar att företaget förlorade produktion på 1 500 bilar under de fyra timmar strejken varade, enligt nättidningen Yonhap News. KCTU ordnade en manifestation i centrala Seul med tiotusentals deltagare. Det hölls också solidaritetsmanifestationer utanför Sydkoreas ambassader i Australien och på Filipinerna. Strejken är i första hand en protest mot den hårda repression som […]
Hyundai Motors uppskattar att företaget förlorade produktion på 1 500 bilar under de fyra timmar strejken varade, enligt nättidningen Yonhap News. KCTU ordnade en manifestation i centrala Seul med tiotusentals deltagare. Det hölls också solidaritetsmanifestationer utanför Sydkoreas ambassader i Australien och på Filipinerna.
Strejken är i första hand en protest mot den hårda repression som drabbat byggarbetarfacket och de offentliganställdas fack KGEU, som Arbetaren tidigare rapporterat om. Den riktar sig också mot ett paket nya nyliberala lagar, som skulle minska tillfälligt anställdas rättigheter och regeringens försök att sluta en trepartsöverenskommelse med arbetsgivarorganisationen och det mer arbetsgivarvänliga facket KFTU utan KCTU:s medverkan. Men facket har också knutit strejken till protesterna mot det föreslagna frihandelsavtalet med USA och såväl bondeorganisationer som studentgrupper har meddelat att de tänker ansluta sig till vad som tros bli årets största demonstrationer – och sannolikt konfrontationer – i landet under nästa vecka.
När sedan även lärarfacket planerat in början på sin landsomfattande strejk mot ett nytt individuellt utvärderingssystem av lärarnas prestationer till den 22 november, och samtidigt de regeringstrogna ”skolkommittéernas federation” meddelat att de kommer att bemöta strejken ”med alla medel, inklusive fysiska”, är det upplagt för en ny hård social strid i det konfliktbenägna landet.