Utrikes

Mexiko: Polisen stormar Oaxaca

Efter fem månaders konflikt eskalerade det paramilitära våldet i Oaxaca under förra veckan och i fredags sköts tre personer ihjäl, inklusive en reporter från amerikanska Indymedia som dödades medan han filmade attacken mot en barrikad. De troliga mördarna fotograferades av tidningen El Universal och identifierades som kända lokala ledare från PRI, den kritiserade provinsguvernören Ulises […]

Efter fem månaders konflikt eskalerade det paramilitära våldet i Oaxaca under förra veckan och i fredags sköts tre personer ihjäl, inklusive en reporter från amerikanska Indymedia som dödades medan han filmade attacken mot en barrikad. De troliga mördarna fotograferades av tidningen El Universal och identifierades som kända lokala ledare från PRI, den kritiserade provinsguvernören Ulises Ruiz Ortiz parti.

Efter de senaste dödsskjutningarna beordrade den avgående presidenten Vicente Fox under lördagen den federala polisen att ingripa i Oaxaca, och under söndagen började en styrka om runt 4 000 poliser att marschera in i staden Oaxacas centrum.

Appo hade utlyst passivt motstånd, men demonstranter angreps med vattenkanoner och snart utbröt våldsamma konfrontationer på flera punkter i staden, rapporterar Narco News. Tre Appo-sympatisörer dödades, två efter direktträffar från tårgaspatroner och en, enligt Appo, av skarpa skott.

Demonstranterna använde molotovcocktails och fyrverkeripjäser och lyckades sätta eld på flera polisfordon. Ännu på tisdagen fortsatte sammandrabbningarna, även om polisen återtagit det centrala torget, zocalon, och de näraliggande myndighetsbyggnaderna. Razzior genomfördes i flera bostadshus och runt 50 Appo-anhängare greps.

Efter söndagens våldsamheter har ett av de mexikanska lärarfacken utlyst strejk i sju delstater. Zapatistiska EZLN har tillsammans med några mindre organisationer och politiska partier uppmanat till vägblockader under onsdagen.

Center-vänsterpartiet PRD:s ledare och självutnämnde ”skuggpresident” Manuel Lopez Obrador publicerade under söndagen ett öppet brev mot polisaktionen. Men debattören Adolfo Gilly förkastade i måndagens La Jornada, en PRD-sympatiserande tidning, detta som djupt otillräckligt. ”Att enbart fördöma gör ingen nytta. Lopez Obrador hade kunnat kalla till en stor nationell manifestation som han gjort mot valfusket, men istället lämnar han Oaxaca ensamt”, skriver han. I flera städer i USA genomfördes däremot sympatiaktioner utanför mexikanska konsulat, enligt websidan Infoshop.

Under måndagen omprövade också PRI:s och högerpartiet PAN:s parlamentsledamöter sitt tidigare stöd för Ulises Ruiz Ortiz, och röstade igenom en resolution som uppmanar honom att avgå. Han har dock hittills vägrat att följa uppmaningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga