Utrikes

Svåra konfrontationer i Bolivia

Konfrontationer mellan gruvkooperativ och fackligt organiserade anställda gruvarbetare i Huanunigruvan utanför Oruro tros ha krävt över 20 dödsoffer och 100 skadade. De runt 4 000 kooperativisterna krävde att få ta över de rikaste delarna av tenngruvan i konflikt med de runt 1000 anställda arbetarna, som via sin fackförening kräver en nationalisering av fyndigheterna. Tenn har […]

Konfrontationer mellan gruvkooperativ och fackligt organiserade anställda gruvarbetare i Huanunigruvan utanför Oruro tros ha krävt över 20 dödsoffer och 100 skadade. De runt 4 000 kooperativisterna krävde att få ta över de rikaste delarna av tenngruvan i konflikt med de runt 1000 anställda arbetarna, som via sin fackförening kräver en nationalisering av fyndigheterna. Tenn har under senaste tiden, i likhet med många andra råvaror, ökat kraftigt i pris på världsmarknaden.

Striderna utkämpades under torsdagen och fredagen med eldvapen och stora mängder dynamit, och dödsoffer krävdes på bägge sidor. Händelserna kommer som ett allvarligt slag för regeringen Morales, som redan är pressad av konfrontationer med jordägareliten i landets östra delar. Under helgen avskedade Morales sin gruvminister Villaroel, tidigare kooperativistledare som öppet ställt sig på sina gamla kamraters sida, och sände in 700 poliser för att stoppa striderna. Nu har båda grupperna accepterat att försöka lösa konflikten i förhandlingar.

Webtidningen Bolpress kallar händelserna ”en brutal strid mellan arbetarklassen och den uppstigande småborgerligheten”, och hävdar att kooperativen berikar en mindre grupp ledare medan de exploaterar bland andra barnarbetare.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga