Kultur

Partikomik

I torsdagens Insider hade Robert Aschberg dragit ihop företrädare för 15 av Sveriges småpartier för debatt. Det finns mycket man kan säga om Aschberg, men han vet hur man producerar underhållning. Vi fick se Nationaldemokraternas Marc Abrahamsson tugga hysteriskt på skägget när han av hippiepartiet Enhets debattör fick höra att han skulle behöva mer ”empati […]

I torsdagens Insider hade Robert Aschberg dragit ihop företrädare för 15 av Sveriges småpartier för debatt. Det finns mycket man kan säga om Aschberg, men han vet hur man producerar underhållning.

Vi fick se Nationaldemokraternas Marc Abrahamsson tugga hysteriskt på skägget när han av hippiepartiet Enhets debattör fick höra att han skulle behöva mer ”empati och medvetenhet”.
Rikshushållarnas Lennart Nyberg befann sig frekvent på ett helt annat ställe i debatten, för att inte säga i en annan dimension, än alla andra deltagare.
Nordisk union representerades av en uppenbart onykter dansk som gång efter annan lade handen på axeln på en alltmer irriterad Linda Rosing från Unika partiet med kommentarer om att ”som den unga damen här just sade” hit och ”unga damen” dit.
Höjdpunkten nåddes när dansken vägrade bryta en lång antireligiös harrang riktad till Kvinnokrafts Ingrid Jordebo, som började vifta med bibeln och säga ”tyst i Jesu namn”.
I det ögonblicket vände sig Linda Rosing om med ett ”men håll tyst nu för helvete”. En komediförfattare hade fått jobba hårt för att få till en sådan scen, och här hände det live och i verkligheten, eller nåja, medieverkligheten.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över hur mycket bättre riksdagpartierna egentligen hade klarat sig under samma hönshuslika förhållanden. Eller omvänt, om de här figurerna hade fått en veckas medieträning, ordentlig tid att formulera sitt budskap, om de hade presenterats som ett seriöst alternativ – hade en del av dem också uppfattats som det?
Programmet blev en lektion i hur mycket formen förutbestämmer slutsatserna i alla massmedier, och hur svårt det är att bryta sig ur den.

Missa GÄRNA:
Bullshit! TV6 måndagar 22.00 Programledarna Penn och Teller utger sig för att avslöja oförnuft, men deras egen bevisning brukar det vara både si och så med.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga