Inrikes

Ny polisattack i Malmö

Deltagarna samlades vid 13-tiden utanför Stadshuset i Malmö, bland annat med krav på att polisen inte ska sättas in vid fackliga stridsåtgärder och att kommunen inte ska använda strejkbrytare. En syndikalist läste högt ur det flygblad som delats ut, och från några stöduttalanden ur den digra lunta som enskilda och organisationer bidragit till under den […]

Deltagarna samlades vid 13-tiden utanför Stadshuset i Malmö, bland annat med krav på att polisen inte ska sättas in vid fackliga stridsåtgärder och att kommunen inte ska använda strejkbrytare.

En syndikalist läste högt ur det flygblad som delats ut, och från några stöduttalanden ur den digra lunta som enskilda och organisationer bidragit till under den gångna veckan. Frances Tuuloskorpi från Visstidsupproret sade i sitt tal att hon företrädde sig själv, och möjligen de 87 procent av LO-kollektivet som vill ha hårdare tag mot arbetsgivarna:

– Vi får absolut inte acceptera övergrepp på fackliga rättigheter, sade Tuuloskorpi och påminde om vad som ligger till grund för striden på Fosie stadsdelsförvaltning, de osäkra anställningsvillkoren.

Under tiden tände några maskerade aktivister en orange rökfackla bakom talarna. Facklan bars lite senare bort av en motorcykelpolis. Ett flertal demonstranter buade, men några oroligheter uppstod aldrig.

Därefter uppmanades kommunens företrädare att komma ut. Sju minuter senare gick istället en delegation in i stadshuset. De fick träffa stabschefen för kommunalrådsavdelningen Daniel Persson, som så småningom kom ut på trappan och mottog kravlistan efter att den lästs upp av Freddie Svensson, syndikalisten som tidigare pepparsprejats och omplacerats.

När manifestationen upplöstes vid halv fyratiden på eftermiddagen gick en grupp tillsammans därifrån mot Möllevångstorget. Då kom det överraskande polisingripandet, på Södra Skolgatan bakom krogen Tempo.
– De väntade dolda på en tvärgata, berättar en av de gripna för Arbetaren.

På filmbilder Arbetaren tagit del av syns en kaotisk scen med poliser som kör motorcykel in i folkmassan. En aktivist bits i armen av en polishund, andra misshandlas kraftigt. Många ropar åt polisen att sluta.

– De hade redan tryckt ned mig i asfalten när de sprejade mig i ansiktet med pepparsprej, berättar Mattias Elftorp.

I Rikspolisstyrelsens författningssamling (FAP 104-4), 0§, står; ”Pepparsprej får användas bara om […] uppgiften inte kan lösas på något annat, mindre ingripande sätt.” I de allmänna råden menar lagstiftaren att pepparsprej bara får användas i nödvärn. Polisens vapenexpert Magnus Lövstedt bekräftar för Arbetaren att pepparsprej ska användas endast i nödvärn eller när inga andra möjligheter kvarstår. Utifrån Mattias Elftorps berättelse och filmbilderna från polistillslaget är det svårt att uppfatta situationen som ett nödläge ur polisens synvinkel.

Under kaoset efter demonstrationen omhändertogs två aktivister medan fyra greps.
– De är misstänkta för ofredande eftersom röken från facklan trängde in i Stadshuset; brott mot maskeringsförbudet och våldsamt motstånd. Det var av taktiska skäl vi väntade med att slå till, säger Malmöpolisens Marie Keismar.

Maskering är förbjudet vid ordningstörning eller risk för ordningsstörning. När tillslaget skedde var ingen maskerad. Polisen meddelade inte någon gång under demonstrationen eller efteråt att ordningen skulle ha störts, eller att någon brutit mot maskeringsförbudet.

– Det var värre än när jag var i Nicaragua förra året. I Nicaragua saknar polisen adekvat utbildning, det har de här i Sverige, på så vis var detta värre, menar Jorge Capelán som blev vittne till händelserna.

– Det är ju bisarrt att deltagare på en manifestation som någon ordnat som protest mot polisvåld, själva utsätts för samma övergrepp. Malmöpolisen verkar ha satt i system att gripa folk som vågar stå upp för fackliga rättigheter, säger Peter Jacobsson, fackligt ombud för social- och vårdsyndikatet i Malmö.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga