Inrikes

Solidaritetsblockad i Stockholm

Ett femtiotal personer genomförde varslad blockad av Sveriges kommuners och landstings huvudkontor på Hornsgatan i Stockholm i måndags i solidaritet med Malmö LS i konflikten med Fosie Stadsdelsförvaltning (se artikel på föregående sida). Polisen var på plats men valde en annan taktik än i Malmö. – Man sa att så länge vi hade en dialog […]

Ett femtiotal personer genomförde varslad blockad av Sveriges kommuners och landstings huvudkontor på Hornsgatan i Stockholm i måndags i solidaritet med Malmö LS i konflikten med Fosie Stadsdelsförvaltning (se artikel på föregående sida). Polisen var på plats men valde en annan taktik än i Malmö.

– Man sa att så länge vi hade en dialog med motparten så är blockaden ingen polisiär sak och att det som hänt i Malmö inte skulle upprepas här, säger Tomas Tengmark från Solna LS, som organiserade aktionen.

Kraven var ett tydligt ställningstagande för rätten till facklig organisering, och att de avskedade i Fosie ska återanställas och ersättas för de kränkningar de utsatts för.

–Vår förhandling ledde inte till något alls. Varslet kvarstår och vi planerar ytterligare stridsåtgärder, säger Tomas Tengmark.

Britta Rundström är ställföreträdande vd på SKL och deltog på mötet. Hon menar att det inte var fråga om en förhandling.

– Vi inbjöd till ett samtal där vi förklarade att vi inte har några befogenheter att sätta press eller styra över våra lokala medlemmar, säger Britta Rundström. Hon vill inte heller kommentera de krav som ställdes vid blockaden.

– Det där är bara skitsnack, medlemmarna är bundna av Kommunförbundets beslut. Det är bara att läsa deras stadgar, kommenterar Mattias Pettersson, Solna LS.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga