Kultur

Familjehemligheter

Familjen. Alltid lika fascinerande: alla har en i någon form och de flesta har tillbringat alldeles för mycket tid med att försöka förstå den. Två dokumentärer med familjen i fokus under en vecka är alltså inte särskilt konstigt. Men förutom själva huvudtemat var det inte mycket som förenade Friedmans på SVT och Min mamma mördades […]

Familjen. Alltid lika fascinerande: alla har en i någon form och de flesta har tillbringat alldeles för mycket tid med att försöka förstå den. Två dokumentärer med familjen i fokus under en vecka är alltså inte särskilt konstigt. Men förutom själva huvudtemat var det inte mycket som förenade Friedmans på SVT och Min mamma mördades på TV4+.
I den senare är huvudperson och berättare en och samma: journalisten Bengt Hermele. Han förlorade sin mamma i en palestinsk självmordsattack och letar nu metodiskt upp ansvarig polisutredare, besöker bårhuset och, som final, träffar självmordsbombarens bror och far. De intervjulika samtalen ackompanjeras av hans långsamma berättarröst, nästan kusligt fri från känslor. Det blir också filmens problem. Det är omöjligt att inte beröras av smärtan i historien och Hermeles vilja att förstå även den person som alla anser att han borde hata. Men det är svårt för en utomstående att dras med i berättelsen när huvudpersonen själv mest verkar rädd för att fastna i känslopjosk. Det är ju lovvärt i sig, men mycket av tiden undrar jag mest varför jag inte känner mer.

Friedmans bygger pÅ en helt annan typ av tragedi. Regissören Andrew Jarecki ville göra en film om New Yorks mest anlitade födelsedagsclown, David Friedman, men snubblade över en helt annan historia. Med hjälp av gamla videofilmer från familjen Friedmans liv, blandat med nutida intervjuer, kryssar Jarecki fram i berättelsen om en pappa som får påhälsning av polisen för innehav av barnpornografiskt material. När de sedan får reda på att han lett data-kurser tillsammans med sin yngste son, Jesse, letar utredare upp de deltagande ungdomarna och plötsligt hörs historier om systematiska övergrepp under kurserna. Att många av historierna är totalt osannolika hindrar inte att det blir rättegång och långa fängelsestraff. Men det är inte rättsprocessen i sig som sliter in åskådaren, utan den febriga dokumentationen av familjens sönderfall som Davids videokamera fångat. Det är illamåendeframkallande men obönhörligt fascinerande, oavsett vad man tror om de dömdas skuld eller inte. Om du missade, hyr nu!

MISSA INTE:
Mer dokumentärfilm: Vi föder världen – om mat och globalisering, fiskare, bönder, transporter och pengars makt.
SVT2, sön 2 juli 22.00

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga