Kultur

I skydd av mörkret

Min första kontakt med teves vurm för det övernaturliga var Twin peaks. Jag var djupt fascinerad och ville verkligen titta, men efter lite väl många mardrömmar och mörkerrädsla var det stopp både från min och mina föräldrars sida. Inte ens när serien gick i repris för något år sedan vågade jag titta, sömnen är fortfarande […]

Min första kontakt med teves vurm för det övernaturliga var Twin peaks. Jag var djupt fascinerad och ville verkligen titta, men efter lite väl många mardrömmar och mörkerrädsla var det stopp både från min och mina föräldrars sida. Inte ens när serien gick i repris för något år sedan vågade jag titta, sömnen är fortfarande lite för bräcklig.
På senaste tiden har andarna åter hittat tillbaka till rutan. I alla fall hos fyran som verkar ha fått spökfnatt. TV4+ kör Andarnas makt, där ”riktiga” medier åker runt till bostäder där de inneboende plågas av kalla vindpustar, oförklarliga ljud eller huvudvärk. Från början fokuserade man på gamla gistna herrgårdar och torparstugor, men när de tog slut fort-satte man glatt vidare till radhus och förortsvillor. Än så länge har jag inte sett något program från en lägenhet dock
– mental note, andar är bostadssnobbar.
Häromveckan började serien Ghost whisperer på TV4. En ung kvinna, Melinda, kan se människor som har dött, men vars ande av någon anledning fortfarande är kvar på jorden. Naturligtvis blir det hennes uppgift att hjälpa dem, och naturligtvis leder det till en massa förvecklingar i hennes annars så perfekta liv. Kvinnan spelas av den sockersöta Jennifer Love Hewitt, vars huvudsakliga uppgift verkar bestå av att svepa fram i långa vita bomullsklänningar, dricka te ur stora muggar och titta medlidsamt på efterlevande med tårblanka ögon.
Spännande.

Annat är det med Patricia Arquettes Allison Dubois i TV4:s Medium (just nu bara repriser i TV4+). Dels är Allisons otyglade och ofta otydliga syner och drömmar mycket mer intressanta än Melindas tråkiga spökskådningar och dels har fallen hon blir indragen i lite mer stuns i och med att hon jobbar med brottsutredningar.
Men det bästa med Medium har ingenting med kalla kårar att göra, utan är skildringen av Allisons och maken Joes äktenskap. Utan att trampa i vare sig ”gullegull”- eller ”ständiga konflikt”-fällan visas en relation som svajar hit och dit men hålls ihop av försöken till förståelse och att man ställer upp för varandra, om än under knot. Det är tillräckligt för att få mig att titta varje vecka.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga