Kultur

Ett stelnat leende

1978 åker fyra svenskar från Vänskapsföreningen Sverige-Kampuchea till Demokratiska Kampuchea. Resan är ett led i Pol Pots och Röda khmerernas charmoffensiv gentemot väst och efter hemkomsten rapporterar de fyra entusiastiskt om den lyckade revolutionen. Att historiens kanske värsta massmord är inne på sitt tredje år sedan Phnom Phen föll 1975 är inget de märker. Drygt […]

1978 åker fyra svenskar från Vänskapsföreningen Sverige-Kampuchea till Demokratiska Kampuchea. Resan är ett led i Pol Pots och Röda khmerernas charmoffensiv gentemot väst och efter hemkomsten rapporterar de fyra entusiastiskt om den lyckade revolutionen.
Att historiens kanske värsta massmord är inne på sitt tredje år sedan Phnom Phen föll 1975 är inget de märker.
Drygt ett år efter svenskarnas besök invaderas landet av Vietnam och Demokratiska Kampuchea finns inte mer. Röda khmerena flyr ut i djungeln, deras hårt prövade landsmän lämnas med nya våldsamma herrar. Historien och vänsteraktivisterna drar vidare.

Peter Fröberg Idling har bott och arbetat som biståndsarbetare i Kambodja i flera år. I Pol Pots leende försöker han bringa klarhet i hur det kom sig att svenskarna inte märkte något av den svåra svält och människoslakt som pågick i landet de besökte under två veckor.
Hur kunde ett så hårt sargat land och en så oerfaren regim mäkta med att rigga en fasad av mätta och nöjda medborgare i ett land som befann sig i ett svåröverträffat kaos?
Är det verkligen möjligt att befinna sig mitt i ett massmord i 14 dagar och lika många nätter utan att se något alls? Och hur hanterar man den brutala sanningen bakom kulisserna, den som obönhörligt sipprade fram efter Pol Pots reträtt?
Bara två av de fyra svenskarna går med på att träffa Fröberg Idling. Den tredje, en kvinna vars make dog under Röda khmererna, vill varken intervjuas eller ha med sitt namn i tryck.
Den fjärde heter Jan Myrdal. Han vägrar medverka och hänvisar till artiklar och böcker han tidigare skrivit.

Pol Pots leende är en litterärt hållen dokumentär om jakten på sanningen om vänskapsföreningens besök. På vägen mot ”lösningen” reser Peter Fröberg Idling både genom den svenska vänsterrörelsens och Kambodjas historia; han gräver i arkiv och träffar överlevare och förövare i ett land där de allra flesta inte riktigt vet vad som egentligen hände under de skräckfyllda åren.
Pol Pots leende är något så ovanligt som en bok som gör något i grunden ofattbart ännu mer komplicerat – och därigenom lite lättare att förstå.
Han skalar av lager efter lager av propaganda, både från höger och vänster, tills bara den enda och oändligt svåra frågan återstår, den som alla kambodjaner han möter ställer:
– Varför dödade de oss?
Det räcker längre än ett bombsäkert svar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga