Kultur

Dagens moralkaka

Det pratas mycket om hur teve håller på att förfalla när program som Big brother, Sex inspectors och “dokumentärer” om pedofiler/seriemördare/kannibaler får allt större utrymme. Hittills har slaskskräcken inte påverkat tablåerna särskilt mycket kan tyckas, men åh jo, moralismen lever och frodas – under dagtid. I treans amerikanska evighetssåpa Våra bästa år blir en ung […]

Det pratas mycket om hur teve håller på att förfalla när program som Big brother, Sex inspectors och “dokumentärer” om pedofiler/seriemördare/kannibaler får allt större utrymme. Hittills har slaskskräcken inte påverkat tablåerna särskilt mycket kan tyckas, men åh jo, moralismen lever och frodas – under dagtid.
I treans amerikanska evighetssåpa Våra bästa år blir en ung tjej gravid efter en våldtäkt. Helt förstörd söker hon hjälp hos sin ende vän, och han fokuserar naturligtvis på det viktigaste, det vill säga hur hon ska rädda och ta hand om detta barn. Till och med när hon bestämt sig för att göra abort och han lovar att stötta henne, tjatar han tills hon faller till föga. Övriga rollfigurer är förstås överens om vilken fin ung man han är som räddat ett liv. Hallå, tjejen någon? Trauma?!
I kanal 5 härjar i stället den olidliga prästfamiljen Camden i Sjunde himlen. För tillfället har serien sändningsuppehåll, men innan den gick i dvala kunde man följa mellansonen Simon, som hade mage att ha sex, trots att han bara är 17 år. Naturligtvis drabbas han av all möjlig olycka – dåliga betyg, kraschade förhållanden och möjliga könssjukdomar – för det är sådant som händer när man går emot sin mamma/pappa/den kristna amerikanska högern.

Snabbt över till TV4 där heminrednings-Hitler Martha Stewart delar med sig av sina tips för att få det perfekta köket, skapa perfekta suffléer, sy perfekta gardiner, knyppla en perfekt trädgård… – ja, allt som den moderna kvinnan behöver.
Börjar du bli frustrerad? Dr Phil på TV4+ har alltid några kloka ord att dela med sig av. Som när han lugnar en mamma som är orolig för att hennes fyraårige son tycker om att leka med dockor och klä sig i rosa: ”Det behöver inte alls betyda att han är homosexuell, men det är viktigt att du börjar träna honom i att vara manlig och i manliga aktiviteter så han lär sig. ”
Plötsligt känns det moraliska förfallet inte så dumt ändå.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga