Ledare

Ackumulerad vrede

Väst har en lång tradition av imperialism i Mellanöstern. Och efter attackerna den 11 september 2001 har ”kriget mot terrorism” förändrat det internationella rättsläget å det grövsta. Fabricerade bevis om massförsörelsevapen lades till grund för bomber över Irak, med tusentals civila dödsoffer som följd. Så småningom blev de amerikanska soldaternas skändningar av irakiska fångar i […]

Väst har en lång tradition av imperialism i Mellanöstern. Och efter attackerna den 11 september 2001 har ”kriget mot terrorism” förändrat det internationella rättsläget å det grövsta. Fabricerade bevis om massförsörelsevapen lades till grund för bomber över Irak, med tusentals civila dödsoffer som följd. Så småningom blev de amerikanska soldaternas skändningar av irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset avslöjade. Men varken kriget eller tortyren gav upphov till några samordnade köpbojkotter eller våldsamma attacker mot de krigförande ländernas ambassader, utanför Irak. I samma veva kunde muslimer tillfångatas lite hur som helst och fängslas i hemliga amerikanska förvar i en rad olika länder – eller öppet på Guantánamo, där de får sitta i burar utan rättegång, utan tidsbestämda straff och utan någon respekt för grundläggande mänskliga rättigheter. Inte heller det har lett till våldsamma samordnade attacker.
Först när det blev känt att sidor ur Koranen spolats ner på toaletten på Guantánamo kom högljudda protester. Och först nu – inte när Danmark blev stridande part i Irak, utan för att en enskild tidning publicerat kränkande satirteckningar – föder det så våldsamma, kraftfulla reaktioner att flera människor dödats, andra hotas till livet, ytterligare andra måste fly hals över huvud och flera ambassader eldhärjas.

Från en sekulär vänsterhorisont ter det sig märkligt. Att döma av mediarapporteringen har teckningarna lett till upprörda känslor hos många miljoner muslimer världen över. Men de våldsamma protesterna omfattar bara ett litet antal människor. Det kan till stor del förklaras med att protesterna organiseras av rörelser med andra frågor på dagordningen, som tar tillfället i akt. I Palestina hade Fatah-rörelsen ett behov av att mobilisera efter den förnedrande valförlusten mot Hamas. Syrien, som många misstänker har ett finger med i protesterna i både Syrien och Libanon, har ett intresse av att så split mellan religiösa grupper i Libanon för att återta förlorad mark där. Och radikala islamister – från al-Qaida till den iranska staten – har ett generellt politiskt intresse av att måla upp väst som islamfientligt och därmed uppnå polarisering.
Intressant är att många, många fler ställer sig bakom en köpbojkott än deltar i våldsamma protester. Det går inte att bortse från att vreden i Mellanöstern ackumulerats under åratal och att den bland annat bottnar i hur det palestinska folket behandlats. Det är bara att beklaga att det uppror som nu utbrutit har så starka religiösa förtecken.

Att ta avstånd från satirteckningarna av Muhammed handlar inte om att värna yttrandefriheten eller ej. Samma teckningar skulle kunna användas i en legitim kamp för att utmana makten i Iran. Men när de används av en dansk tidning i en situation där de främlingsfientliga vindarna mot muslimer blåser riktigt hårt, slår de mot en grupp som redan ligger.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga